Рада прийняла стратегію екологічної політики до 2030 року / фото УНІАН

Верховна Рада прийняла в першому читанні стратегію державної екологічної політики України до 2030 року.

За прийняття законопроекту "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року" (№8328) за основу проголосували 234 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, представляючи цей законопроект, заявив, що він базується на Угоді про асоціацію між Україною та ЄС і 17 цілях сталого розвитку ООН. "Основні екологічні проблеми - це незадовільний стан елементів навколишнього середовища: води, повітря та ґрунтів", - уточнив він.

Відео дня

Читайте такожРада виділила 3 мільярди для остаточної консервації ЧАЕС

Семерак додав, що 57% території України вражені вітровою та водною ерозією, а 12% земель страждають від підтоплення.

"Законопроект спрямований на перегляд основних стратегічних завдань державної екологічної політики у зв'язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС і забезпеченням поетапного наближення природоохоронного законодавства до відповідних норм ЄС", - заявив народний депутат Іван Рибак (фракція "Блок Петра Порошенка").

У пояснювальній записці до даного законопроекту зазначено, що стратегія формує бачення стану навколишнього середовища, якого Україна повинна досягти в 2030 році.

Читайте такожУкраїна втрачає рідкісні карпатські праліси (відео)

Зокрема, частка відновлюваної енергетики (включно з гідроенергетикою) має становити 17%, сільське населення, яке має доступ до покращених умов санітарії - 80%, міське населення, яке має доступ до централізованого водопостачання - 100%.

Також зазначено, що частка відходів, які захоронюються, повинна зменшитися до 35%, а площа земель природоохоронного фонду збільшитися з 3803 тис. гектарів до 9095 тис. гектарів.

Як повідомляв УНІАН, 14 липня 2016 року Україна ратифікувала Паризьку хартію про низьковуглецевий розвиток.

У липні Кабінет міністрів схвалив Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року, яка передбачає скорочення викидів парникових газів, відмову від викопного палива і старт інвестування в поновлювані джерела енергії.