Депутати виділили 3 млрд грн для консервації ЧАЕС / фото УНІАН

Верховна Рада прийняла закон про виділення з державного бюджету близько 3 млрд грн на період до 2020 року для остаточного закриття Чорнобильської та перетворення об'єкта «Укриття» (зруйнованого четвертого енергоблоку станції) в екологічно безпечну систему.

Читайте такожКСУ відновив соцгарантії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

За ухвалення законопроекту №6624 «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС» у другому читанні і в цілому проголосувало 229 народних депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

Відео дня

Як зазначив представник парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак, строк попередньої державної програми закінчився, проте значна частина заходів щодо закриття ЧАЕС не була виконана.

«Метою прийняття законопроекту є затвердження єдиного документа щодо визначення діяльності щодо зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанцією та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему та бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року», - сказав він.

За словами Рибака, на заходи щодо остаточного закриття і консервації станції до 2020 року планується виділити з державного бюджету близько 3 млрд грн.

Як додав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, необхідно не тільки виконати заходи, передбачені державною програмою зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Серед нових заходів міністр назвав завершення будівництва і введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента (арки укриття - УНІАН), початок робіт по консервації блоків №1, №2 і №3 ЧАЕС, введення в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу та початок робіт з перевезення туди відходів зі старого сховища.

Крім того, за його словами, потрібно ввести в експлуатацію завод з переробки рідких радіоактивних відходів, промисловий комплекс поводження з твердими радіоактивними відходами і водойму-охолоджувач.

Семерак підкреслив, що відповідні кошти закладені в проекті Держбюджету на 2019 рік, але точну суму не назвав.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня цього року Верховна Рада схвалила цей законопроект у першому читанні.

Довідка УНІАН.Чорнобильська станція була зупинена і перестала виробляти електроенергію в 2000 році.

В кінці листопада 2016 року завершилося будівництво арки і процес її встановлення над четвертим енергоблоком ЧАЕС. Вартість будівництва арки склала 1,5 млрд євро.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проектне положення у 10 разів.

Після установки арки, невирішеним залишається доля зруйнованого четвертого енергоблоку. Також на майданчику ЧАЕС тривають роботи по зняттю з експлуатації ряду обладнання, зокрема на першому, другому і третьому енергоблоках станції.