Міністр зазначив, що провів зі своїм молдавським колегою докладні переговори "по всьому спектру як двосторонніх відносин" / УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що російське сховище боєприпасів у селі Колбасна в Придністров'ї створює фундаментальну безпекову і екологічну загрозу для України та Молдови.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС України сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Молдови Тудором Уляновскі.

Міністр зазначив, що провів зі своїм молдовським колегою детальні переговори "по усьому спектру як двосторонніх відносин, так і щодо нашого європейського порядку денного".

Відео дня

"Але головний акцент... полягає в тому, що у нас спільне минуле, спільні виклики в сенсі захисту нашої територіальної цілісності і суверенітету, і я абсолютно впевнений, спільне європейське майбутнє", - сказав Клімкін.

Читайте такожКрим опинився на межі нової катастрофи (відео)

"Обидві наші країни страждають від російської агресії і від російської присутності. Ми послідовно працюємо на всіх міжнародних майданчиках, і також в контексті звільнення Придністров'я від російської присутності. Маємо перші, хоча і дуже слабкі, позитиви в тому сенсі, що хоча б з Придністров'я зараз будуть їхати машини з нормальними номерними знаками. Це, на жаль, не означає, що провокації, які ми маємо з території Придністров'я, припиняться, оскільки, в тому числі, з території Придністров'я з боку Росії здійснюються спроби дестабілізації України", - заявив Клімкін.

"Будемо спільно працювати над тим, щоб усунути загрозу російського сховища у Колбасній, де зберігається море боєприпасів, в тому числі, зовсім непридатних. І це фундаментальна загроза для обох країн. Це безпекова загроза, і в сенсі боєприпасів, і в сенсі присутності російських військ, і сенсі фундаментальної екологічної загрози", - наголосив Клімкін.

***Колбасна - село в Рибницькому районі в Молдові (невизнана республіка Придністров'ї), в якому діє пункт пропуску через державний кордон України "Домниця". Військові склади в селі Колбасна були створені в 1940-х роках. У радянський час 1411-й асб (артилерійський склад боєприпасів) був стратегічним арсеналом західного військового округу СРСР, але основну частину боєприпасів сюди завезли після виводу радянських військ із території колишньої НДР, Чехословаччини та інших європейських країн. Станом на 2000 рік обсяги озброєнь і боєприпасів, що належать Росії, в Придністров'ї складали близько 42 000 тонн. З 2000 по 2004 рік звідси було вивезено чи знищено на місці близько 50% озброєнь, військової техніки і боєприпасів. На складі за різними оцінками залишилося від 19 000 до 21 500 тонн боєприпасів: снаряди, авіабомби, міни, гранати, патрони об'ємом 2500 залізничних вагонів. З них 57% - прострочені для використання і транспортування.