Наразі існує декілька версій щодо "хіматаки" в Криму / фото Dronarium Украина

На заводі "Кримський титан" в Армянську було зафіксовано дві пікові події у нічний час, коли сталися викиди шкідливих речовин.

Про це заявив керівник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш під час брифінгу у четвер, 13 вересня, передає ТСН.ua.

"Багато версій, але було дві пікові події - вночі проти 24 серпня і 4 вересня. Повідомлення вночі про невідому речовину. Коли люди виявили, ми перевірили розу вітрів і напрямки вітру. За даними супутників, він дув у бік півночі у напрямку до Армянська", - розповів Вадим Черниш.

Відео дня

Під час другої пікової ситуації 4 вересня також були перші скарги від прикордонників вночі.

Читайте такожРезультати проб ґрунту на адмінкордоні з Кримом показали перевищення вмісту сульфатів та хлоридів

"Там немає населених пунктів, щільність побудови невисока. Що стосується забруднюючих речовин, то останній моніторинг тут був у липні. Ми порівняли з попередніми даними - брали забори води, ґрунту і повітря. За даними останнього моніторингу, які отримали вчора, перевищення є, але підстав для надзвичайної ситуації та евакуації немає", - додав міністр.

"Який спосіб виробництва діоксиду титану застосовується на цьому підприємстві? Ми зв’язалися з хіміками, технологами, різними фахівцями. Взяли старі схеми, які почали зникати, навіть з Інтернету - заблоковані сайти "Кримського титану", знищена практично вся інформація. Вчора зустрічалися з колишнім керівництвом підприємства, яке мешкає у Києві, й отримали багато технічної інформації. Там застосовується сульфатний метод виробництва титану, сірчана чи соляна кислота. Там сірчана кислота. Цех сірчаної кислоти було побудовано на заводі 2014 року. 9 вересня відбувався ремонт на дахах. Ми зафіксували застосування сірчаної кислоти до сировини, під час чого підвищується температура. За умов підвищеної температури випаровування вище", - спробував пояснити Вадим Черниш.

Також він додав, що на противагу окупаційна влада Криму розповсюджує інформацію про хлористий титан, проте не хоче надавати офіційну інформацію до 29 вересня, хоча аналізи можна було вже встигнути провести.

"Наразі одна версія - це кислотонакопичувач, частина якого знаходиться на території Херсонської області. По кожному із наших пунктів є таблиці по всіх гранично допустимих забрудненнях. Додатково замовили супутникові знімки. Є кілька версій, але це версії розслідування. Максимум інформації передаємо експертам і постійно консультуємось", - наголосив міністр.

Черниш також нагадав про Конвенцію про захист Чорного моря від забруднення, у рамках якої не дозволяється забруднювати не тільки води, а й повітряний простір. За його даними, уряд планує застосовувати цю конвенцію для отримання від РФ інформації.