На Херсонщині рятувальники обробляють дороги содовим розчином. До таких дій вдалися у семи населених пунктах, які найбільше постраждали від хімічних викидів.

Спеціальну обробку провели і на території двох контрольних пунктів "Каланчак" і "Чаплинка".

Журналістам вдалося розшукати колишніх працівників заводу, які пояснили, чому сталася хімічна катастрофа.

Читайте такожУкраїна готує звернення в ОЗХЗ через викиди хімікатів в окупованому Криму

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу "Кримський титан". 30 серпня кримські екологи та експерти прийшли до висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кіслотовідстійника заводу через спеку й відсутність води з Північно-Кримського каналу. В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в відчувається стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи.

Через забруднення повітря збільшилась кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках спостерігається дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок. Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок. 5 вересня прес-секретар Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної ситуації на півночі окупованого Криму сталось внаслідок влучення снарядів у відстійники хімічних відходів титанового й содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

7 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв повідомив, що 193 дитини із населених пунктів, прилеглих до адмінкордону з окупованим Росією Кримом, вже виїхали на оздоровлення до Скадовська.

10 вересня начальник прес-служби Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив, що через викид хімікатів в окупованому Криму на материкову частину України виїхали 59 осіб.