61 український прикордонник звернувся до медиків після викиду хімікатів в Армянську / фото УНІАН

61 український прикордонник звернувся до медиків після викиду хімікатів в Армянську на півночі тимчасово окупованого Криму.

Про це помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив в ефірі каналу «112 Україна».

«Зараз звернувся 61 прикордонник, з них п'ятеро госпіталізовані і проходять детальне медичне обстеження в Одесі», - сказав він.

Відео дня

Слободян наголосив, що всім, крім вищезазначених п'ятьох госпіталізованих, була надана необхідна медична допомога, і вони повернулися до виконання службових обов'язків.

Помічник голови ДПСУ також повідомив, що ситуація на адмінмежі з Кримом залишається незмінною: пункти пропуску «Каланчак» і «Чаплинка» тимчасово закриті для громадян у напрямку окупованого півострова.

Також він зазначив, що напрямок вітру зберігається в бік окупованого Криму, тому основні ризики залишаються на тій території.

Читайте такожЕкологічна катастрофа в Криму: завод "Титан" продовжує працювати після викидів хімікатів (фото)

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти заявили, що зупинять завод на два тижні, однак, за деякими даними, він досі працює, також було ухвалено рішення евакуювати дітей і жінок.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

6 вересня у МОЗ України запевнили, що рівень концентрації шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, загроз здоров’ю громадян немає.

7 вересня у ряді населених пунктів Херсонської області на адмінмежі з Кримом було призупинено навчання в школах і дитсадочках. Дітей відправили на оздоровлення в табори на Чорноморському узбережжі.

Також 7 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв заявив, що «інформація про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» не підтвердилася. Проте відкритим залишається питання викидів з самого заводу».