Голова Херсонської ОДА не підтвердив інформацію про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» / не фото facebook.com/andriy.gordeev

Інформація про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» не підтвердилася.

Про це повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв на своїй сторінці у Facebook.

«Інформація про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» не підтвердилася. Про це я повідомив під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, яка відбулася у Каланчаку. Підкреслю, що вчора з'явилося повідомлення президента України про те, що російські військові під час навчань здійснювали постріли - і все потрапило в кислотний накопичувач та в інші споруди на території заводу. За інформацією від працівників з самого заводу в Армянську, дуже велика частина кадрового складу перебуває на лікарняному. У самому Армянську велика концентрація сірчастого ангідриту та багато скарг серед жителів міста. Окупаційна влада вивозить дітей. Також багато людей поїхали в Україну, на материк», - написав він.

Відео дня

Читайте такожХімічними викидами "Кримського титану" отруїлися 37 українських прикордонників

Гордєєв також зауважив, що до вчорашнього дня в Херсонській області не було зафіксовано жодного випадку погіршення здоров'я.

«Два дні працювала обласна бригада лікарів, які оглянули більше 846 чоловік. У 16 дітей були схожі симптоми, але діагноз не підтвердився. Причин для паніки в Херсонській області немає! Зазначу, що вчора змінився вітер, і зачепив КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка». 37 прикордонників отримали отруєння, 5-тьох направлено до шпиталю в Одесу для більш широкого медичного лікування. Щоб мінімізувати негативний вплив на жителів прикордонних районів, була припинена робота КПВВ. Також призупинено навчальний процес у с.Преображенка, смт Мирному, с. Макарівка, с.Ставки, с.Григорівка, с. Гаврилівка, с.Олексіївка та у інших невеличких населених пунктах, дітей готують до позапланового оздоровлення у Скадовську. Вагітних та дітей з цих семи населених пунктів тимчасово перемістять до Скадовського району. Там їм належить провести два тижні, передбачається, що за цей період буде з’ясовано, які подальші дії слід робити», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, у ніч проти 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Читайте такожПрокуратура відкрила кримінальну справу за фактом викидів "Кримського титану"

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму відбулося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.