Українські КПП на адмінкордоніз Кримом опинилися в зоні екологічного лиха після викиду на "Кримському титані" / ДПСУ

Держприкордонслужба України показала фотографії з КПП «Каланчак» та «Чаплинка», що знаходяться в зоні екологічного лиха після хімвикиду на окупованому заводі «Кримський титан».

Читайте також"Обстановка дуже гнітюча": що відбувається у постраждалому від "хіматаки" Армянську (фото)

На фотографіях можна бачити, як металеві предмети на КПП вкрилися характерним «іржавим» нальотом. Прикордонники демонструють сині плями на руках, що виникли від дії хімікатів або контакту з нальотом. На землі біля КПП виникли коричневі плями.

Відео дня

Раніше повідомлялося, що контрольні пункти в'їзду-виїзду "Каланчак" та "Чаплинка" на адміністративному кордоні з тимчасово окупованих Кримом через погіршення екологічної ситуації тимчасово призупиняють роботу.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів з кислотонакопичувача заводу «Кримський титан». 30 серпня кримські екологи та експерти дійшли до висновку, що джерелом випаровування міг стати зміст кислотовідстійника заводу через спеку та відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську та Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилась кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

Також на адмінкордоні з Кримом у Херсонській області прикордонники фіксують наявність токсичних речовин у повітрі. 4 вересня стало відомо, що кілька прикордонників, які несуть службу на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, відчули погіршення стану здоров'я через хімічні викиди заводу «Кримський титан».