У МОЗ розповіли про стан повітря на Херсонщині / фото УНІАН

Рівень концентрації шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, загроз здоров’ю громадян немає.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Наразі рівень шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, а здоров’я дітей та дорослих поза загрозою. Відповідні структурні підрозділи МОЗ України та інших міністерств продовжують проводити регулярні лабораторні дослідження повітря і тримати на контролі стан здоров’я мешканців області", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що станом на 16.00 6 вересня на території Херсонської області перевищень допустимої концентрації оксиду азоту, оксиду сірки, сірководню, оксиду вуглецю не виявлено.

"Заміри проводились у найближчих селищах прикордонної території Чаплинського та Каланчаківського районів Херсонщини", - уточнили у МОЗ.

Також у міністерстві зазначили, що в області у зв’язку з погіршенням екологічної ситуації не було госпіталізовано жодну дитину чи дорослого.

Читайте такожПорошенко: екокатастрофа в окупованому Криму сталася "внаслідок тренувань російських військових"

"З 5 вересня медичні бригади проводять огляди мешканців області. Уже оглянуто 700 дітей в 6 населених пунктах: у 12 з них виявлено скарги, пов'язані із можливими захворюваннями ЛОР-органів та дихальних шляхів, що не перевищує багаторічні показники, характерні для вересня, та не може бути пов’язано із впливом хімічних речовин. Медичний огляд жителів Чаплинського та Каланчацького районів області, що потенційно можуть потрапити під вплив небезпечних факторів, триває", - повідомили у МОЗ.

Разом з тим наголошується, що для посилення моніторингу стану довкілля та здоров’я населення протягом наступних днів буде здійснюватись забір проб та аналіз води, грунту та повітря, відповідно до даних гідрометеослужби області (в залежності від напряму руху повітряних мас та опадів).

"Результати досліджень будуть подаватися щоденно на засіданні управління цивільного захисту населення Херсонської ОДА. За результатами проведених досліджень будуть підготовлені рекомендації для місцевих органів влади", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

Також на адмінкордоні з Кримом у Херсонській області прикордонники фіксують наявність токсичних речовин у повітрі. 4 вересня кілька прикордонників на адмінкордоні відчули погіршення стану здоров'я через хімічні викиди заводу.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

Сьогодні, 6 вересня, через погіршення екологічної ситуації було тимчасово закрито контрольні пункти в’їзду-виїзду "Каланчак" та "Чаплинка" на адмінмежі з окупованим Кримом.