Ілюстрація / REUTERS

Президент України Петро Порошенко наголошує на необхідності створення міжнародної комісії, щоб зупинити екологічну катастрофу у тимчасово окупованому Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні під час засідання Ради нацбезпеки та оборони.

«Необхідно створити міжнародну комісію і зупинити екологічну катастрофу, яка безпосередньо впливає на Україну і відбувається на окупованій території, знайти її причини. Тим більше, що за версією із надійних джерел, які я маю у своєму розпорядженні, – це наслідки відповідних тренувань російських військових, які призвели до руйнації екологічно-захисних механізмів», - заявив президент.

Відео дня

Читайте такожДенісова: отруєння дітей на Херсонщині через "хіматаку" у Криму не підтверджується

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

Також на адмінкордоні з Кримом у Херсонській області прикордонники фіксують наявність токсичних речовин у повітрі. 4 вересня кілька прикордонників на адмінкордоні відчули погіршення стану здоров'я через хімічні викиди заводу.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.