Жителі Армянська стали заручниками екологічної катастрофи, окупанти її заперечують / Скріншот

Жителі окупованого Росією Армянська, постраждалого від викиду отруйних речовин з заводу «Кримський титан», терміново покидають місто. На людях наживаються перевізники, а окупаційна влада продовжує заперечувати факт катастрофи.

Читайте такожДругий "чорнобиль": на Херсонщині госпіталізували 15 дітей з підозрою на отруєння через викиди на заводі в Криму (відео)

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Зазначається, що хоч окупанти і обіцяли зупинити завод на два тижні, але на ділі він продовжує роботу, а викиди тривають.

Відео дня

4 вересня з Армянська вивезли школярів, розмістивши їх в санаторіях, але для дітей з дитсадків автобусів не вистачило. Батьки малюків у соцмережах скаржаться, що деякі садочки зібрали дітей для евакуації, але потім відправили всіх по домівках.

Окупаційна влада наполягає, що нічого страшного на півночі Криму не відбувається, ретельно уникаючи слів «катастрофа» і «евакуація».

Тим часом, не всі керівники підприємств і фірм в Армянську готові відпустити своїх працівників-батьків із дітьми у санаторії.

"Моїй мамі начальниця крізь зуби відповіла: "Беріть відгули. Магазин все одно буде працювати", - розповіла журналістам кримчанка Катерина Слоб.

В той же час, працівники «Кримського титану» анонімно повідомили журналістам, що відпустити їх можуть лише за власний рахунок.

При цьому, екологічна обстановка в місті залишається критичною. Викиди тривають, і місцеві жителі викладають у соцмережі фото кислотної роси, що спалює рослинність і окислює метал. Люди скаржаться на запалення слизових оболонок та кашель.

Жителі Армянська шукають можливість покинути зону лиха. У соцмережах з'являються оголошення про те, що містяни терміново шукають хоч якесь житло в Криму, аби перечекати катастрофу.

"Не можна на вулицю виходити. Ми сидимо вдома і шукаємо житло подалі в Криму, хочемо швидко виїхати", - розповіла журналістам мешканка Армянська Вікторія С.

Ще один місцевий житель Микола Свірідов розповів виданню, що на бажаючих виїхати з міста наживаються перевізники.

"На нас тепер перевізники заробляють. Спробували замовити таксі, щоб виїхати хоча б в Сімферополь, так там таку ціну заломили, що від цієї ідеї довелося відмовитися", – зазначив він.

Від катастрофи на півночі Криму постраждала і материкова частина України, зокрема – села Каланчак та Преображенське.

Тим не менш, херсонські чиновники не поспішають з висновками, а лікарі з Херсона, що приїхали 5 вересня, аби оглянули жителів Преображенського, заявили, що це «алергія на амброзію».

"Розумієте, у всього села різко з'явилася алергія на амброзію, просто у всіх жителів", - обурюється у розмові з журналістами глава Мірнінської ОТГ Андрій Сучок.

Він також підтвердив, що «Кримський титан» продовжує працювати. "Ніхто його не зупинив, як його труби диміли, так і димлять і продовжують нас труїти".

На самому заводі стверджують, що тільки на зупинку виробництва знадобиться цілий тиждень.

Точну причину того, що відбувається, окупанти так і не назвали. Головна версія – через посуху і нестачі прісної води кислотні відстійники заводу пересохли, і отруйний пил піднялася в повітря.

Експерти з цією версією не згодні. Так, хімік-еколог громадської організації "Зелений лист" Владислав Балинський вважає, що причина кислотної катастрофи в Армянську криється в технічній аварії на "Кримському титані".

"Ані випаровування, ані недоочищені кислотні стоки не можуть створювати таку високу концентрацію. Це газ. Йдеться, радше, про витік концентрованого скрапленого сірчистого або сірчаного ангідриду. Їх зазвичай перевозять в металевих цистернах або зберігають під певним тиском. Під впливом тиску ця речовина стає скрапленою. Під час розгерметизації ємності вона перетворюється на газ і виходить у вигляді випарів. Тож це витік на "Кримському титані", це технічна проблема заводу", - упевнений фахівець.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів з кислотонакопичувача заводу «Кримський титан». 30 серпня кримські екологи та експерти дійшли до висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську та Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилась кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів та марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні. З Армянська евакуювали дітей.