Ілюстрація REUTERS

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова привернула увагу установ Організації Об'єднаних Націй до погіршення екологічної ситуації в окупованому Росією Криму.

Про це український омбудсмен повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Нині північ окупованого Криму близька до екологічної катастрофи. Через токсичні викиди страждають не тільки мешканці півострова, а й Херсонської області. Виникає загроза для країн Європи", - заявила Денісова.

Відео дня

Читайте такожЕпіцентр "хіматаки" в Криму показали з висоти пташиного польоту (відео)

"Кримчани скаржаться, що на дахах будинків, металевих предметах та в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, який заважає дихати. Фотографії, надіслані кримчанами, вражають: померлі птахи, голі дерева, наче кадри з фільму жахів", - зазначила омбудсмен.

"Окупаційна влада Криму приховує реальний рівень екологічної небезпеки, що змушує мене звернутися до міжнародної спільноти, оскільки не можу залишитися осторонь", - підкреслила Денісова.

"Тож, терміново звернулася до Виконавчого директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріка Солхейма і директора та регіонального представника Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища Яна Дусіка. Закликала їх долучитися до спільної боротьби за поновлення права мешканців Кримського півострова на безпечне для життя і здоров’я довкілля", - наголосила омбудсмен.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів з кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку та відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську та Яни Капу (Красноперекопську) металеві речі покриваються іржею, з дерев поопадало листя, у повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилась кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів та марлевих пов’язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні. Ведеться евакуація дітей і жінок.

За даними Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України, за допомогою хімічних детекторів неподалік від КПВВ «Чаплинка» фіксується наявність токсичних речовин у повітрі. Прикордонники сповістили про це органи місцевого самоврядування, правоохоронців і евакуювали персонал з небезпечних місць несення служби.

У вівторок, 4 вересня, кілька прикордонників, які несуть службу на адміністративній межі з окупованим Кримом, відчули погіршення стану здоров’я через хімічні викиди заводу.

Сьогодні речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник з посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося внаслідок влучення снарядів у відстійники хімічних відходів титанового та содового заводів під час військових навчань Збройних сил Російської Федерації.