Факти про екологічну катастрофу в Криму передали до прокуратури та низки міжнародних організацій / Фото: RoksolanaToday&Крым ‏

Інформацію про екологічну катастрофу в окупованому Криму передано до низки міжнародних організацій, повідомив представник українського омбудсмена із дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ісмаїл Халіков.

Як зазначив Халіков у Facebook, 4 вересня з'явилась інформація про те, що у районі лиха концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Проте, на скільки ця норма перевищена, жодних даних немає.

Читайте такожПрирода вмерла: у соцмережах з'явилися страшні фото окупованого кримського селища після «хіматаки»

Відео дня

«Окупаційна влада в особі С.Аксьонова заявила, що робота заводу «Титан» зупинена на два тижні, а також, про те, що в школах регіону оголошуються позапланові канікули та дітей відправлять до санаторіїв. Викликає занепокоєння, що до сих пір не оголошено назвичайний стан, не евакуйовують доросле населення, а окупанти продовжують «заспокоювати» людей, - зазначив він.

Як розповів Халіков, від місцевих мешканців надходить інформація про те, що спочатку на дахах будинків, металевих предметах в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, схожий на іржу. Практично відразу в лікарнях в декілька разів підвищилася кількість звернень від громадян.

Жителі скаржаться на кашель, запалення слизової роту, носу, горла та очей.

«Дивує, що діагноз, який всім ставлять – ОРЗ або алергія. В аптеках дефіцит абсорбентів, марлевих пов’язок та антигістамінних препаратів», - зазначив він.  

При цьому, наслідки екологічної катастрофи у містах видно неозброєним оком: металеві речі продовжують покриватися іржою, дерева масово скинули листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, а на газонах лежать мертвів птахи.

«Цю інформацію передано до міжнародних організацій(ООН, ОБСЄ, ВООЗ, Організація Червоного хреста), з метою документування фактів порушення прав людини. До Прокуратури АРК, щодо порушення кримінальної справи по відношенню до осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України та загрози їхньому життю», - підсумував Халіков.

Як повідомляв УНІАН, в ніч з 23 на 24 серпня на півночі Криму стався викид невідомої речовини. Постраждали жителі Армянська та села Перекоп – в їх будинках та квартирах липкою іржею вкрилися металеві предмети, а на городах пропав урожай.

Жителі скаржаться на отруєне хімікатами повітря, а в соцмережах публікують фотографії, на яких видно, що в зоні лиха практично вимерла рослинність.

Встановлено, що викид відбувся на окупованому заводі «Титан». Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні. З Армянська евакуювали дітей.