Ілюстрація / REUTERS

Всього за 100 років Земля може перетворитися на невпізнанний, чужий для нас світ. А відомі на сьогодні екосистеми на планеті зникнуть.

Про це пише Newsweek, додаючи, що, вивчивши понад 500 древніх записів про клімат, вчені дійшли висновку, що нинішнє глобальне потепління подібне до того, через що наша планета пройшла під час попереднього льодовикового періоду. І глобальний зсув у біологічному різноманітті відбудеться знову.

Читайте такожОкеани на Землі стануть "токсичними" через глобальне потепління - вчені

Відео дня

В часи попереднього Льодовикового максимуму, коли крига вкрила майже всю Північну Америку, Азію і Північну Європу, планета прогрівалася приблизно на 4-7 градусів за Цельсієм. Через 10 тисяч років вона розтанула, а після цього з’явилися абсолютно нові екосистеми, які існують до нині.

Кліматологи переконані, що якщо викид парникових газів в атмосфери будуть відбуватися в тому ж темпі, що і зараз, температура Землі зросте на 4 градуси за Цельсієм вже до 2100 року. Міжнародна команда дослідників проаналізувала сотні палеонтологічних записів, щоб визначити, як планета відреагує на таке потепління за 100-150 років. Вони дійшли висновку, що якщо людство не скоротить радикально виділення парникових газів, земні екосистеми постануть перед загрозою «великої трансформації». На їхню думку, в найгіршому випадку великі зміни відбудуться у найближчі 100 років.

Читайте такожNewsweek: Посуха в Індії доводить людей до самогубства

«Вся рослинність на планеті зараз стоїть перед серйозним ризиком композиційних і структурних змін за відсутності значного скорочення викидів. Більшість цих змін відбудеться впродовж 21 століття, особливо в тих регіонах, де порушення рослинного світу посилюються чи пришвидшуються впливом людей. Багато нових екосистем, які прийдуть на зміну, будуть відмінними за складом, структурою і функціональністю. Вірогідно, вони будуть не стійкими через постійні зміни в кліматі. Стан рівноваги не буде досягнутий до початку 22 століття або пізніше», - зазначили вчені у своїх висновках.

Читайте такожГлобальне потепління робить всі дощі потопами, а сонячні дні – пекельно спекотними

Співавтор дослідження Джонатан Оверпек з Мічиганського університету сказав, що людству варто готуватися до серйозних побічних ефектів, які будуть загрожувати забезпеченню водою і їжею.

«Якщо ми лишимо клімат напризволяще, рослинність цієї планети стане абсолютно іншою, ніж є зараз. А це створить великий ризик для різноманіття видів», - сказав він.