REUTERS

Літня погода в Європі, Північній Америці і деяких частинах Азії дедалі частіше буде затяжною. На це вказують результати нового кліматичного дослідження, які пояснюють, чому потепління в Арктиці робить теплові хвилі частішими і небезпечнішими в інших частинах планети.

Як повідомляє The Guardian, вся справа в тому, що підвищення температури в Арктиці сповільнило циркуляцію повітряних потоків і інших великих планетарних вітрів. Це означає, що фронти високого і низького тиску запинилися на своїх місцях. І погода стає менш помірною.

Читайте такожПотекли "ріки": синоптики пояснили, чому нічна гроза затопила центр Києва (фото)

Відео дня

Автори дослідження з Потсдамського інституту дослідження кліматичного впливу застерігають, що це може призвести до «екстремальних крайнощів», які виникають, коли аномально високі температури зберігаються впродовж тривалого часу, перетворюючи сонячні дні на теплові хвилі, суху погоду на епідемію лісових пожеж, а дощі на потопи.

«Цього літа ми бачили дуже велику інтенсивність теплових хвиль. Ця тенденція триває і це дуже насторожує, особливо у середніх широтах: в ЄС, США, Росії, Китаї», - сказав один з авторів дослідження Дім Соумоу.

Читайте такожThe Guardian: Глобальне потепління підсмажить міста і зробить життя нестерпним

«Короткострокові теплові хвилі досить приємні. Але тривалі періоди спеки будуть мати вплив на суспільство. Вони вплинуть на аграрне виробництво. Врожаї вже цього року скоротилися. Теплові хвилі можуть мати негативний вплив на людське здоров’я», - додав він.

Зупинка циркуляції вже давно тривожить кліматологів, хоча раніше вони були зосереджені на зимових погодних закономірностях. Нове дослідження ж звертає увагу на літні тенденції. В документі йдеться про те, що планетарні системи вітрів втрачають свою здатність змінювати погоду. Однією з причин цього вчені називають парникові гази, кількість яких збільшилася в атмосфері через діяльність людства.