20-30% парникових газів у світі потрапляють у атмосферу від недоїдків / pixabay.com
Мало хто це розуміє, але вміст холодильника може мати більший вплив на клімат, ніж автомобіль у гаражі чи паливо, яке обігріває будинок. Саме тому північноєвропейські країни, а зокрема Швеція, наполягають, що простий акт жування може бути найкращим і доступним способом боротися з кліматичними змінами.

Про це на сторінках Newsweek пише міністр з довкілля Швеції Кароліна Скоґ. Зазвичай, дискутуючи на тему систем харчування, їхнього впливу на довкілля, здоров’я і соціального добробуту, прийнято говорити про виробництво продуктів і аграрну промисловість. А самому процесу споживання їжі ніхто уваги не приділяє. Зокрема, наслідкам тому, що їдять люди і як харчуються їхні сім’ї.

Читайте такожЗемля може перетворитися на непридатну для життя теплицю

У світі на системи харчування припадає 20-30% від всіх викидів парникових газів. І це не згадуючи вже про втрату біологічного різноманіття, впливу на постачання чистої питної води і локалізованого забруднення. Звісно, аграрні практики повинні бути покращені, щоб скоротити шкідливі викиди в атмосферу і мінімізувати шкоду для екології. Однак, дослідження свідчать, що ефективні політичні підходи до самого лише виробництва харчів не допоможуть виконати Паризьку кліматичну угоду. Що і як ми їмо, теж потребує змін.

Відео дня

Більше того, хвороби, пов’язані з дієтами, тепер серед лідерів чинників, які спричиняють передчасну смерть. Через незбалансованість у системах харчування різних країн два мільярди людей у світі страждають від надмірної ваги в той час. В цей же час інші мільярди людей зіштовхуються з нестачею поживних речових, а 800 мільйонів жителів планети взагалі недоїдають. Вочевидь, існуючі системи харчування не працюють.

Читайте такожКлімат на Землі може змінитися назавжди до 2050 року - вчені

Тож шведський міністр пропонує нарешті звернути увагу на домашню кухню, на столові в школах, ресторани, де людські рішення як клієнтів мають надзвичайну можливість покращити охорону здоров’я на планеті, на проблеми якої вже не можна закривати очі.

«В Скандинавському регіоні ми з’ясували, як впливати на силу їжі. Один урок, який ми засвоїли, полягає в тому, що зосередившись на дієтах і стравах замість просто споживання, ми можемо побачити більш цілісну версію того, що і як ми їмо. Після цього ми можемо розробити кращі політичні підходи, які поєднають проблеми довкілля, соціальних потреб і харчування. Наші дієти змінюються і стають більш суттєвими і здоровими», - зауважує Скоґ.

Шведський міністр підкреслює, пори регіональні і культурні відмінності, пов’язані з їжею, політика може прямо впливати на те, як люди отримують їжу, що вони їдять і як багато помий і сміття викидають. Це може допомогти відмовитися від нездорових варіантів і заохотити людей купувати і готувати їжу, яка краща для клімату, безпечніша для працівників сфери харчування і здоровіша для споживачів.