Земля може стати надто спекотною для життя / NASA

Планета Земля може перетворитися на таку собі гігантську «теплицю» через поєднання наслідків від низки екологічних процесів, таких як танення вічної мерзлоти, вирубка лісів і танення морської криги.

Як пише Newsweek, вчені підрахували, що в такому стані середня температура на планеті буде перевищувати на 4-5 градусів за Цельсієм норму, яка спостерігалася до індустріальної ери. Це на 2 градуси вище, ніж передбачає Паризька кліматична угода.

Читайте такожКлімат на Землі може змінитися назавжди до 2050 року - вчені

Відео дня

Більшість експертів стверджують, що збереження температури нижче цього порогу життєво необхідне для уникнення найгірших наслідків кліматичних змін. Але нове дослідження вказує на те, що навіть якщо усі країни світу виконають вимоги Паризької кліматичної угоди, цього все одно буде не достатньо. Вчені з Австралійського національного університету і Стокгольмського центру стійкості наголошують, що людству якомога швидше потрібно перейти на економіку з нульовими викидами парникових газів. Зараз середня температура на планеті перевищує на один градус за Цельсієм норму часів доіндустріальної ери. І кожні 10 років вона зростає на 0,17 градуса.

«Але викиди парникових газів від діяльності людей не найголовніший чинник, який визначає температуру на Землі», - сказав експерт Вілл Стеффен.

«Наше нове дослідження вказує на те, що спричинене людством глобальне потепління на 2 градуси за Цельсієм може запустити в системі Землі процеси, які часто називають «реакцією», які будуть посилювати потепління, навіть якщо ми зовсім припинимо забруднювати атмосферу», - пояснив він.

«Щоб уникнути цього сценарію, потрібно змінити суть людської діяльності з експлуатації Землі на управління земною системою», - вважає Стеффен.

Читайте такожВчені назвали причини аномальної спеки і масових лісових пожеж цього літа

Вчені визначили 10 природних «реакцій» на діяльність людини, які можуть бути безповоротними і перетворять планету на непридану для життя. Серед таких процесів втрата літньої криги в Арктичному морі, скорочення криги на полюсах планети, ослаблення поглинання вуглецю океаном і ґрунтами, зростання бактерій в акваторіях, зниження тропічних лісів навколо Амазонки, скорочення кількості лісів у світі, втрата гідратів метану на дні океану.

«Ці елементи можуть спровокувати цілий ефект доміно. Щойно станеться один з них, він підштовхне Землю до іншого і так далі. Буде дуже важко не дозволити всім доміно впасти. Перетворення багатьох місць на землі непридатну для життя «теплицю» стане реальністю», - сказав директор Стокгольмського центру стійкості Йоган Рокштьорм.