Ілюстрація / Reuters

Зростання глобальних температур може призвести до серйозного збільшення людських смертей через спеку. А глобальні показники смертності радикально підскочать вже у найближче десятиліття, - застерігають вчені.

Як пише Newsweek, частота періодів фатально високих температур стрімко буде зростати у майже всіх регіонах на планеті, якщо інтенсивність викидів парникових газів збережеться на нинішньому рівні. Навіть якщо країни виконають Паризьку кліматичну угоду, смертність через спеку все одно продовжить зростати, хоч і менш стрімко.

Читайте такожВ Японії за три місяці від спеки загинули 125 осіб

Відео дня

Вчені змоделювали потенційні ефекти від змін у зростанні викидів парникових газів, щільності населення і готовності до високих температур у більш ніж 400 спільнотах у 20 країнах між 2031 і 2080 роками. При цьому, для порівняння вони брали дані за 1971 рік. Періодом аномальної спеки вважалося підвищення температури хоча б на 5% від середнього показника у цей відрізок року впродовж двох і більше днів.

Вчені підрахували, що за найгірших умов, коли викиди парникових газів і щільність населення високі, а рівень готовності до спеки – низький, смертність через спекотну погоду в США і Австралії буде більшою у п’ять разів від зафіксованих раніше випадків. У тропічних і субтропічних регіонах ситуація ще гірша. Найгірший прогноз вчені дають Колумбії, Філіппінам і Бразилії, які розташовані близько до екватора.

Читайте такожЕксперти розповіли, як правильно вдягатися на роботу в літню спеку (відео)

За умови високої готовності до спеки, зростання смертності від високих температур все одно буде відбуватися в усіх країнах окрім Молдови і Японії, де, на думку вчених, кількість населення буде скорочуватися. А в країнах, таких як Велика Британія, навіть за найкращих умов готовності і скорочення викидів смертність від спеки у найближче десятиліття подвоїться.