Лісові пожежі в Греції / REUTERS

Минулого тижня влада Швеції пішла на незвичний крок. Стокгольм звернувся до міжнародної спільноти з проханням допомогти приборкати епідемію лісових пожеж, яка триває вже кілька днів. Після кількох місяців без дощів настали тижні високих температур, які перетворили ліси в країні на порохову дужку. Тож результат був неминучим. Станом на кінець минулого тижня у Швеції було 50 осередків займання, десяток з яких – за полярним колом.

Будучи країною, яка славиться прохолодою і снігом, Швеція була не готова розібратися з такою ситуацією, пише The Guardian, додаючи, що на заклик шведської влади відгукнулися Норвегія і Італія. Однак, надзвичайна ситуація у скандинавській країні – не новинка у Північній півкулі цього літа. В Північній Європі, Північній Америці, Африці і навіть Арктиці температура цього року б’є всі рекорди. В Канаді через спеку загинули десятки людей. У Великій Британії з тієї ж причини розплавився дах Наукового центру в Глазго.

Читайте такожЛісову пожежу в Греції показали з космосу (фото)

Відео дня

Але що ж стало причиною такої нестерпної погоди? Що стоїть за всіма пожежами, понівеченим майном і температурними рекордами? Відповідь на ці питання не проста і криється в складній природі системи погоди на нашій планеті.

Більшість вчених в першу чергу показують пальцем на фактори, пов’язані з глобальним потеплінням. Це найбільш очевидне пояснення. Втім, є й ті, хто зауважує, що переоцінювати роль кліматичних змін у нинішній рекордній спеці не варто.

«Дійсно, важко не повірити, що кліматичні зміни зіграли роль у тому, що відбувається зараз у світі. В останні тижні були зафіксовані екстремальні температурні рекорди. Однак, варто правильно оцінювати вплив кліматичних змін і чітко розуміти, що є й інші фактори», - сказав Ден Мітчелл з Університету Бристоля.

Один із цих «інших» факторів – висотні струменеві потоки. Це вузькі і швидкі повітряні течії, які пролягають на висоті більше 10 кілометрів від поверхні Землі і рухаються із заходу на схід, впливаючи на погоду по всьому світу. Коли вони інтенсивні, стаються шторми. А бувають і випадки, коли ці потоки слабкі. Тому на планеті здебільшого покійна і сонячна погода. І саме це відбувається зараз.

«Висотні струменеві потоки зараз надзвичайно слабкі. В результаті високий атмосферний тиск зберігається впродовж тривалого періоду над одними і тими ж регіонами», - додав Мітчелл.

Читайте такожМіж пожежами та потопами: погода на планеті влаштувала «істерику» (відео)

Серед інших факторів, які принесли спеку в Північну півкулю Землі, - це зміна температури води на поверхні північної частини Атлантичного океану. Цей феномен називають  Північноатлантичною осциляцією.

«Насправді, ситуація дуже схожа до тієї, яку ми спостерігали в 1976 році, коли у нас були такі ж температури води в Атлантичному океані і незмінні повітряні потоки, які зберігали високий тиск над певними регіонами впродовж тривалого часу», - пояснив професор Адам Скейф з Метеорологічної служби.

Він додав, що тоді, в 1976 році, Велика Британія переживала найбільш спекотне і посушливе літо у 20-му столітті. Однак, професор Тім Озборн, який очолює підрозділ вивчення клімату в Університеті Східної Англії, вказує на одну дуже серйозну відмінність між нинішньою спекою, і тією, яка спостерігалася 42 роки тому.

«Основа, на яку опираються ці процеси, дуже різні. З 1976 року ми пережили кілька десятиліть глобального потепління, спричиненого зростанням вуглецевих викидів у атмосферу, яке сильно підвищило основну температуру на планеті», - зауважив вчений.

Він пояснив, що через це спека через сповільнення висотних струменевих потоків буде спостерігатися все частіше. І вона буде дедалі суворішою, тому що світ не зможе стримати зростання глобальної температури менше ніж на 2 градуси за Цельсієм у цьому столітті.