Сучасний світ став занадто небезпечним для бананів / bgfons.com

Група британських науковців долучилась до зусиль з підвищення стійкості бананів до хвороб та змін клімату, які можуть зменшити доступність фрукта на ринку, чи навіть призвести до його зникнення.

Читайте такожНазвано ТОП-3 продукти, які допомагають бути стресостійкими (відео)

Як повідомляє The Guardian, глобальна індустрія з виробництва та поставки бананів опинилась під загрозою небезпечної хвороби, що атакує плантації в Австралії, Південно-Східній Азії, Африці та на Близькому Сході.

Відео дня

Банани страждають від плісняви фузаріозного в’янення (fusarium wilt), відомої також як Панамська хвороба. Фахівці попереджають, що хвороба може поширитись також у Латинській Америці, звідки на сьогодні експортується більша частина фруктів.

Вчені намагаються створити більш витривалий сорт бананів, який міг би допомогти у збереженні врожаю.  

На сьогодні майже усі банани, які є на світовому ринку, представлені сортом Кавендіш, який поширився у 50-х роках минулого століття. Сьогодні фахівці компанії Tropic Biosciences працюють над тим, аби генетично зробити цей сорт більш стійким до небезпечних чинників.

За словами одного з науковців та засновників стартапу Tropic Biosciences Еял Маорі, це лише питання часу, коли Панамська хвороба досягне плантацій у Центральній та Південній Америці, що робить вкрай важливим розробку витривалішого сорту фрукту.

Як повідомляв УНІАН, людська діяльність призвела до глобальної катастрофи - до 2100 року зникне половина з існуючих нині видів тварин. Такий основний висновок звіту, опублікованого в березні поточного року Міжурядової платформою з біорізноманіття в ООН.