Антоніу Гутерріш / фото REUTERS

У Канаді Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав лідерів «Великої сімки» з усією серйозністю поставитися до загроз навколишньому середовищу, в тому числі забруднення океанів пластиком.

Як повідомляє news.un.org, він нагадав, що в Тихому океані утворився плаваючий "пластиковий острів", що перевищує за розміром територію Франції. Глава ООН заявив, що на карту поставлено майбутнє і безпека людства.

«Факти очевидні. У наших океанах безлад. Щорічно в них потрапляє близько восьми мільйонів тонн пластикових відходів. Якщо ми не змінимо ситуацію, то до 2050 року в океанах буде більше пластику, ніж риби», - нагадав Генеральний секретар ООН світовим лідерам, виступаючи на саміті «Великої сімки» в канадській провінції Квебек.

Відео дня

Він привітав рішення Групи семи, в яку входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія, присвятити спеціальне засідання проблеми забруднення океанів і морів.

Читайте такожВсі країни G7, крім США, підтвердили свою прихильність Паризькій угоді по клімату

«Ми всі повинні робити набагато більше і займатися не тільки пластиковими відходами, але й усіма проблемами океанів. Немає жодних сумнівів у тому, що у своїй боротьбі ми терпимо поразки на всіх фронтах», - сказав Генеральний секретар ООН.

Він висловив стурбованість щодо надмірного вилову риби, забруднення прибережних зон, окислення і потепління океанів, а також нагадав про скидання в морське середовище неочищених вод.

«Майже 80 відсотків стічних вод скидається в море без очищення. Ситуація ускладнюється наслідками зміни клімату», - сказав Генеральний секретар ООН, нагадавши «сильним світу цього», що сорок відсотків всіх людей на планеті живуть в радіусі 100 кілометрів від узбережжя.

Багато з них зіткнуться з наслідками підвищення рівня моря, ерозії узбережжя. Заявивши, що не можна сидіти склавши руки, глава ООН закликав негайно взятися за виконання завдань, поставлених у Цілях сталого розвитку. Він також нагадав про важливість виконання Конвенції з морського права, яку ще називають «конституцією океанів».

Генеральний секретар ООН закликав лідерів «Великої сімки» очолити боротьбу з забрудненням навколишнього середовища, створювати морські охоронювані райони, відновлювати рибний промисел і домагатися належного управління прибережними екосистемами.

Антоніу Гутерріш попередив, що без збереження морів і океанів і перемоги у боротьбі зі зміною клімату ніякі політичні стратегії не увінчаються успіхом.