УНІАН нагадує про правила поведінки при радіологічній загрозі / torange.biz

У Чорнобильській зоні відчуження горяд близько 10 га так званого «рудого лісу» – лісового масиву поблизу похованого села Копачі, де від радіації повсихали дерева. Через НП на території зони відчуження посилили контроль за радіологічною ситуацією.

Читайте такожСистема контролю радіації переведена в режим надзвичайного стану через пожежу в Чорнобилі

УНІАН зібрав для мешканців столиці та Київської області найважливіші рекомендації щодо захисту від радіації – потужні радіологічні викиди здатні руйнувати клітини, пошкоджувати тканини органів, можуть стати причиною злоякісних новоутворень і загибелі організму.

Відео дня

Сховатися

При аварії на атомних електростанціях (АЕС) або пожежах у забруднених радіацією зонах в повітря потрапляють радіоактивні речовини у вигляді пари або аерозолів. Перше, що слід зробити при загрозі реального радіоактивного зараження – піти з відкритої місцевості. Фактично, важливо якомога швидше сховатися в приміщенні. Закриті вікна і двері, а також вимкнена вентиляція (кондиціонер) допоможуть знизити потенційне внутрішнє опромінення. Звичайні бавовняні тканини при використанні в якості фільтрів зменшують концентрацію аерозолів, газів і парів в 10 разів та більше. При цьому захисні властивості тканини і паперу можна збільшити, якщо намочити їх.

Приймати йодовмісні препарати з дозволу лікаря

У нормальній ситуації в якості профілактики рекомендується додавати в щоденний раціон йодовану сіль і морепродукти, однак в умовах підвищеної радіації захистити за їх допомоги щитовидну залозу не вийде.

Фахівці стверджують, що ефективними в цьому випадку стають йодовмісні препарати, однак тільки після консультації з лікарем. Безконтрольний прийом йоду, при цьому, небезпечний і може спровокувати проблеми зі здоров'ям.

Продукти харчування краще покласти в поліетиленовий пакет і помістити в холодильник, шафу, що закривається або комору. Бажано також зробити запас води.

Носити закритий одяг

Якщо вийти на вулицю необхідно, то правильним рішенням стане закритий одяг зі звичайних бавовняних тканин. Як і у випадку з фільтрами для вентиляції, захисні властивості тканини можна посилити, якщо намочити її.

При вході до свого приміщення слід залишати вуличне взуття за порогом будинку і протирати вологою ганчіркою, ганчіркою. Одяг, який вдягався вв умовах радіаційного зараження, бажано як можна швидше знищити.

Дотримуватися гігієни

Згідно рекомендацій санітарних служб, в умовах радіаційного зараження бажано полоскати рот та горло, промивати очі і два рази в день мити тіло водою і милом.

У ДСНС, тим часом, повідомляють, що наразі авіація вже скинула на палаючий в Чорнобильській зоні ліс 34 тонни води. На місці пожежі працюють дозиметристи для забезпечення безпеки пожежників.