Україна має проблеми через накопичення на сміттєзвалищах великої кількості  відходів, а існуюча в Україні законодавча база не повною мірою дозволяє вирішити цю проблему і потребує нового підходу та чітких орієнтирів.

Це питання обговорюється у рамках конференції: “Нова політика управління відходами – шлях до циклічної економіки”, що присвячена впровадженню Національної стратегії управління відходами до 2030 року.

Сьогодні вже є Національна стратегія управління відходами до 2030 року. Її реалізацію забезпечать нові закони та інші нормативні акти, і Міністерство екології та природніх ресурсів презентує рамковий законопроект про відходи – один із ключових документів у пакеті нових законодавчих актів.

Як пояснюють ініціатори конференції, більша частина відходів, які йдуть у сміттєві баки – це ресурс, який треба використовувати повторно для виробництва нових товарів, упаковки, тари тощо. На сьогоднішній день український бізнес виявляє зацікавленість у тому, аби використовувати цей ресурс максимально. У цьому зацікавлена й держава. Відтак, потрібно створити умови, аби бізнес здійснював інвестиції у повний цикл – від забезпечення контейнерами для роздільного збору населення до переробки ресурсів та ефективної й безпечної утилізації тих відходів, які переробці не підлягають. Учасники конференції говорять про те, які саме інвестиції потрібні і як заохотити бізнес.