НМ

Напередодні поминальних днів у Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького пройшов перший в цьому році рейд по боротьбі з незаконною виносною торгівлею ритуальними синтетичними виробами.

Про це повідомляє "НМ".

45 тисяч тонн полинявшего пластикового сміття вивезли в минулому році комунальники Дніпра тільки з одного з семи легально діючих міських кладовищ, Сурсько-Литовського.

Відео дня

Читайте такожКерівництво країни закликають стимулювати роздільний збір побутових відходів

"У місті відкрито стоїть питання про забруднення території, — підтвердив під час рейду начальник інспекції з питань благоустрою Дніпра Руслан Мороз. — Саме тому восени минулого року виконкомом Дніпровського міської ради прийняв рішення не видавати дозволу на виносну торгівлю товарами, які відносяться до ритуальній сфері послуг. Перевіряти, як воно виконується, ми почали в середу, так як напередодні поминальних днів активно йде торгівля штучними квітами. Але все, що зараз продається на вулиці — незаконно. Хочу також нагадати покупцям: в минулому році ми з'ясували, що всі ці товари виготовляються підпільним способом, невідомо з яких матеріалів. Наскільки вони небезпечні для людей – невідомо", - говорить він.

Про шкоду пластика, який відвідувачі тоннами приносять на кладовища Дніпра, не раз говорили екологи.

"Якщо огорожі — це, швидше, питання зручності, обмеженості переміщення і естетики, то, що стосується пластикових квітів, вони століттями розкладаються, і ця уявна краса дуже шкодить екології. Це тільки здається, що там, один віночок», але в результаті їх же тисячі йдуть на сміттєві полігони, де все це століттями лежить і не перегниває. Тому така позиція міської влади мене дуже тішить, — прокоментувала заборону еколог Лілія Богачева.