За словами міністра, загроза трагедії Грибовицького сміттєзвалища є у кожному місті / фото: УНІАН

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомили УНІАН у прес-службі Мінекології.

«Ми повинні визнати, що для кожного міста в Україні є загроза повторення «грибовицької трагедії», - сказав міністр під час засідання Надзвичайної комісії з техногенно-екологічної безпеки при Львівській облдержадміністрації.

Також він повідомив, що на сьогодні Мінекономіки продовжує розробляти Національну стратегію поводження з відходами, і для цього проводить відкриті консультації з громадськістю.

Відео дня

«У найкоротші терміни з території Львова мають бути видалені тверді побутові відходи. Крім того, має бути створене сучасне екологічно безпечне місце для видалення відходів, сортування та переробки сміття. Я переконаний, що міська влада Львова повинна прийняти лідерство і підійти максимально відповідально до цієї роботи», - заявив Семерак.

Читайте такожГройсман: влада Львівщини виділить землю під будівництво нового сміттєзвалища

Міністр також додав, що Мінекології готове надати допомогу для проведення екологічної експертизи всіх проектів, які буде готувати місцева влада.

За даними прес-служби, за підсумками наради Надзвичайної комісії було прийнято рішення про передачу Львову земельної ділянки під новий полігон, а мер міста Андрій Садовий, у свою чергу, пообіцяв провести рекультивацію Грибовицького полігону за гроші міського бюджету.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня рятувальники ліквідували масштабну пожежу на сміттєзвалищі у селі Великі Грибовичі Жовківського району біля Львова. На місці пожежі утворився зсув твердих побутових відходів, в результаті чого під завалами опинилися троє рятувальників.

1 червня Кабінет міністрів України доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку і інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

Читайте такожПорошенко доручив Гройсману невідкладно вирішити проблему із львівським сміттям

Наступним важливим етапом державної політики, на думку Семерака, повинна бути розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану з реалізації цієї стратегії, які мають бути підготовлені до кінця цього року.

Наприкінці грудня у прес-службі Європейського банку реконструкції та розвитку, який виступає партнером Мінекології у підготовці стратегії, повідомили, що перший варіант Нацстратегії передбачає створення в Україні так званих сміттєвих кластерів, тобто регіонів, на території яких роздільне збирання сміття і подальше поводження з ним буде об'єднане спільною логістикою і потребами населення.