Гройсман вважає, що Львів має бути чистим / 032.ua

Про це прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив сьогодні на нараді за участі віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона та голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, повідомляє Урядовий портал.

Гройсман наголосив, що вирішення проблеми утилізації твердих побутових відходів належить до компетенції міської влади. У той же час уряд готовий надати усю необхідну підтримку, що дозволить урегулювати це питання.

«Я вважаю, що Львів має бути чистим. Це є зона відповідальності міського голови особисто, а також міської ради. Але ми вже бачимо не один тиждень, місяць, а напевно, і рік, що системно проблема твердих побутових відходів у такому прекрасному місті як Львів не вирішується», - наголосив Гройсман.

Відео дня

Він підкреслив, жителі Львова не повинні страждати від «безгосподарності і безпорадності міських чиновників».

Читайте такожЛьвівське сміття можуть почати вивозити за кордон – Садовий

Глава уряду наголосив, що у міському бюджеті Львова у результаті фінансової децентралізації є достатні ресурси, необхідні для урегулювання проблеми. За його словами, у 2017 році бюджет розвитку міста становитиме 1 млрд 800 млн грн.

"З такими грішми не вирішувати проблему, я вважаю, є просто не припустимо", - підкреслив Гройсман.

Він згадав власний досвід міського голови щодо вирішення аналогічної проблеми у Вінниці.

"Я мав точно таку проблему і вирішив її ще 7 років тому, і забув, що вона була", - зазначив Гройсман.

Він також наголосив, що в таких питаннях дуже важливі готовність і здатність міської влади вести діалог з мешканцями сусідніх громад.

Своєю чергою голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зауважив, що ключовим питанням у такій загрозливій ситуації є допомога мешканцям Львова.

"На превеликий жаль, я не бачу від міської влади бачення щодо стратегії поводження з твердими побутовими відходами, - сказав він. - Сьогодні ключове питання - це допомогти 700 тисячам мешканцям Львова, які ні в чому не винні і не можуть стати заручниками безгосподарності міської влади".

За результатами зустрічі прем’єр-міністр доручив голові ОДА провести засідання комісії з надзвичайних ситуацій, під час якої знайти рішення щодо забезпечення покращення ситуації.

"Я хочу вас запевнити, що будь-яке рішення, яке потрібне для того, щоб допомогти вирішити цю проблему на рівні уряду, буде прийняте швидко і негайно", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, у Львові триває напружена ситуація з вивезенням побутових відходів через закриття Грибовицького сміттєзвалища. Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався за допомогою до інших регіонів країни, однак більшість із них не мають змоги приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів. За даними Львівської міської ради, щоденно місто продукує 650-700 тонн сміття.

19 січня 2017 року Львівська міськрада ухвалила рішення про створення майданчиків для перевантаження та брикетування сміття. Для придбання брикетувальних комплексів підприємству «Львівспецкомунтранс» з міського бюджету буде виділено 97 млн грн.

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що майданчики не вирішать питання в комплексі, але дозволять зменшити напругу. Внаслідок брикетування об'єм сміття зменшується в шість разів, а його подальше обгортання промисловою плівкою зробить ці брикети герметичними. У такому стані відходи значно легше транспортувати та легше знаходити місця для його складування.

Він повідомив, що є полігони, які готові приймати сміття лише в такому стані.

Садовий також зазначив, що звернувся до представників інших країн з проханням допомогти Львову у вивезенні сміття, і наголосив, що ситуація із вивезенням і захороненням сміття у Львові залишається критичною і має тенденцію до погіршення.