Ліцензії 25 суб’єктів господарювання на здійснення діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами було анульовано / Фото УНІАН

Розглянувши скарги суб’єктів господарювання та заслухавши позиції обох сторін, Апеляційна рада ухвалила рішення:  відхилити дві  апеляції, а розгляд ще однієї відкласти, повідомляє міністерство екології та природних ресурсів України.

«Наше рішення на цей момент намагалися оскаржити троє суб’єктів господарювання із тих 25 підприємств, які  отримали рішення Міністерства про анулювання їх ліцензій.  Це їх законне право звертатися до регулятора,  який стоїть на засадах захисту бізнесу. Якщо Державна регуляторна служба відхилила дві апеляції, а розгляд ще однієї відклала, значить, наші зауваження до цих суб’єктів господарювання не безпідставні», - прокоментував рішення Апеляційної ради голова міністерства Остап Семерак.

Читайте такожОбсяг ринку утилізації небезпечних відходів може досягати 10 мільярдів гривень - міністр екології

Відео дня

За його словами, суб’єкти господарювання згідно з ухваленими Ліцензійними умовами мали протягом двох місяців привести матеріально-технічну базу та документи у відповідність із  новими правами.

«Якщо компанія заявляє про готовність  займатися утилізацією  небезпечних відходів, а насправді займається іншими речами, то Мінприроди  як орган державної влади, який  відповідає за дотримання законодавства, зобов’язане доводити такі факти та  застосовувати відповідні санкції. Залежно від виду порушення -  або виносити рішення про усунення недоліків, або взагалі про анулювання ліцензій», - пояснив Семерак.

Починаючи із 16 вересня цього року, Мінприроди перевірило 35 власників ліцензій із 294. 10 суб’єктів господарювання отримали рішення про усунення виявлених порушень, а 25 - про анулювання ліцензії на здійснення діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами.

«За два місяці ми вже перевірили 35 ліцензіатів. Перевіримо і 259. Судячи з тенденцій, їх може залишитися третина від нинішніх. Для тієї третини Уряд уже зараз готує спрощення умов ведення бізнесу у цій сфері.  Те, що ми сьогодні робимо, – це наведення порядку на ринку поводження з небезпечними відходами.  Гори небезпечних відходів у лісах та лісопосадках   – це прямий доказ, що є компанії, які вивозять смертельну отруту в місця, де відпочиваємо ми і наші діти. Прийшов час у цьому поставити крапку і перекрити потоки для збагачення недобросовісних ділків. Ми маємо створити умови, щоб у сферу переробки небезпечних відходів прийшли прозорі і високотехнологічні виробництва», - резюмував міністр.