Пластикові кришечки на заводі з переробки сміття / Фото УНІАН

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

За його словами, 16 вересня Мінприроди розпочало перевірку всіх ліцензіатів, які працюють у сфері поводження з небезпечними відходами. Згідно з новою постановою після того як Мінприроди перевірить суб’єктів господарювання, у подальшому частота перевірок залежатиме від ступеня ризику підприємства і становитиме від одного разу на рік до одного разу на 5 років.

Читайте такожУ Чернігівській області ліквідовано несанкціоноване звалище люмінесцентних ламп

Відео дня

"Цією постановою ми демонструємо, що Мінприроди є не лише каральним органом, який позбавляє ліцензії, а підтверджуємо готовність переглянути умови для ведення прозорої господарської діяльності та співпрацювати з бізнесом на чітких законних умовах. Це стосується тих підприємств, які відповідають новим ліцензійним умовам. У подальшому вони будуть перевірятися у чітко визначені терміни", - сказав Семерак.

При цьому міністр наголосив, що держава готова співпрацювати із бізнесом на чітких прозорих умовах як це прописано в директивах ЄС. Постанова спрямована саме на дерегуляцію умов для ведення бізнесу у цій специфічній сфері.

"Про спрощення умов для ведення бізнесу у сфері поводження з небезпечними відходами ми зможемо говорити після того як Мінприроди перевірить всіх ліцензіатів на відповідність новим Ліцензійним умовам. На ринку мають залишаться лише підприємства з відповідною якісно матеріально-технічною базою, яка справді дозволяє переробляти та утилізувати небезпечні речовини як для людей, так і довкілля", - резюмував він.

Раніше Семерак повідомив про початок перевірок ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами згідно із затвердженим планом. На даному етапі з тих компаній, які володіли відповідними ліцензіями та вже пройшли відповідні перевірки, приблизно 80% не відповідають вимогам. Цим компаніями ліцензії були анульовані, зазначають у прес-службі.

Читайте такожКабмін готує нову стратегію поводження з відходами

У міністерстві нагадають, що згідно з ліцензійними умовами, ухваленими КМУ 13 липня 2016 року, підприємства, які працюють у сфері поводження з небезпечними відходами, мали протягом 2 місяців привести свою діяльність у відповідність із новими вимогами. На сьогодні в Україні відповідні ліцензії мають 294 суб’єкти господарювання.