грибовичский полігон звалище сміття львів / Фото УНІАН

Київська міська рада затвердила план заходів з екологічної безпеки полігону ТПВ №5 у селі Підгірці Обухівського району на період 2016-2018 років на загальну суму 300 млн грн.

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення проголосували 100 із 108 депутатів.

Читайте такожУ Дніпрі закриють Діївський полігон побутових відходів

Відео дня

Питання розглянули як невідкладне у зв'язку з ситуацією на полігоні і акціями протесту місцевих мешканців. Згідно з протоколом постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА від 30 вересня 2016 року, на полігоні твердих потових відходів №5 існує потенційна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

У зв'язку з цим рішенням «Про вирішення проблемних питань, пов'язаних з експлуатацією полігону твердих побутових відходів №5 у с. Підгірці Обухівського району Київської області» передбачається закриття полігону до жовтня 2018 року, а також перелік заходів щодо вирішення питань, пов'язаних з його експлуатацією.

Зокрема, до кінця цього року передбачено виконати роботи по укриттю ізолюючим шаром 9 га полігону, що зменшить неприємні випари зі звалища. До жовтня 2017 року має бути припинено складування відходів на I карті полігону та розширено потужності системи очищення фільтрату. Загалом до жовтня 2018 року планується повністю закрити полігон твердих побутових відходів в Підгірцях.

Крім того, Департамент житлово-комунальної інфраструктури повинен забезпечити фінансування робіт з будівництва, реконструкції, капітального ремонту об'єктів виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури населених пунктів, прилеглих до полігону твердих побутових відходів в с. Підгірці.

Як повідомляв УНІАН, 10 жовтня полігон №5 у Підгірцях був заблокований місцевими жителями, які не пропускали машини з відходами. 17 жовтня заступник голови КМДА Петро Пантелєєв повідомив, що після тривалих переговорів столичної влади з представниками громади Обухівщини полігон ТПВ розблокований і приймає сміття зі столиці. Він додав, що останнім часом на це звалище звозилось 30% столичного сміття.

За словами представника КМДА, перед закриттям полігону потрібно обов'язково провести рекультивацію цих земель. «Тому ми запропонували план заходів до жовтня 2018 року, тобто до моменту закриття полігону. План з конкретними датами, що ми робимо, як ми робимо», - прокоментував переговори Пантелєєв.

Він нагадав, що в цьому році відновлено переробка фільтрату (реалізовані заходи першої черги), який з 2011 року просто накопичувався без переробки, замінені насосні станції. Також організовано зважування та облік машин зі сміттям, встановлено відеоспостереження для контролю над безпекою роботи полігону. Пантелєєв додав, що столиця за останній рік вже зменшила десь на 40% кількість вивезеного на полігон №5 сміття.

Мова про повне закриття полігону №5 чере його критичний екологічний стан йде з 2006 року. Кілька разів полігон тимчасово закривали, але згодом відновлювали роботу.