Свалка в Дарницком районе столицы отравляет жизнь местных жителей /

Жителі Дарницького району столиці потерпають через смітник, вміст якого не вивозять на полігон за містом. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

На вулицях з'явились величезні пацюки, люди почали хворіти. Сміттєзвалище з'явилось понад 10 років тому. Кожного дня приватними сміттєвозами туди завозять кучі смердючих відходів.

Читайте такожНа Черкаському сміттєзвалищі виявили нелегально ввезене сміття зі Львова

Місцеві жителі жаліються, що сміття стає кожного дня все більше і його ніхто не вивозить. Смердить страшенно. Влітку навіть неможна відкрити вікна. Пані Ірина мешкає в цьому районі майже все життя. Останні роки, скаржиться жінка, жити тут стало вкрай важко і небезпечно.

"Ці гори сміття, які не вивозяться місяцями, сміття гниє... Сморід стоїть у дворах. Щури! Миші!", - скаржиться місцева мешканка.

Звідки сміття привозять невідомо. Потрапити всередину журналістам не вдається. Чоловік за воротами називається співробітником смітника і запевняє, що все легально.

"Це приватна територія, в нас є всі документи на роботу", - повідомив чоловік.

Читайте такожУ Підгірцях жителі не пропускають машини з Києва на найбільше в Україні сміттєзвалище

Журналісти з'ясували – земельна ділянка, на якій розташоване сміттєзвалище, належить київському радіозаводу. Там телефоном роз'яснили, що кілька років здавали землю в оренду комунальному підприємству Київкомунсервіс.

А з грудня минулого року за договором здали землю в оренду приватному підприємству, що займається переробкою сміття.

За словами заступника директора радіозаводу, на сміттєсортувальній базі зламалось обладнання. Через це сміття не сортується і не вивозиться на полігон.

В управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства запевняють – сміттєзвалище не законне і несе загрозу здоров'ю людей.

"В першу чергу - це бактеріологічна загроза, це джерела для гризунів. Друге - це навколишнє природне середовище і ті люди, які в безпосередній близькості знаходяться, це і виділення в повітря органічних речовин", - пояснює заступник керівника відділу держуправління Дмитро Байраченко.

Призупинити роботу сміттєзвалища можна тільки за офіційним запитом мешканців району. Тож чиновник радить поквапитись. Якщо під час перевірки будуть виявлені порушення і з'ясується, що існує загроза здоров'ю людей, смітник буде ліквідовано, каже Байраченко.

Керівництво сміттєсортувальної бази пообіцяло вивезти сміття протягом двох тижнів. Місцеві ж жителі добиватимуться переносу сміттєзвалища в інше місце, подалі від їхніх домівок.