За останній рік з Києва у Підгірці вивезли на 40% менше сміття, проте мова про його закриття йде вже 10 років / Фото УНІАН

Про це сьогодні в коментарі УНІАН сказав заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

За його даними, на сьогодні акція місцевих жителів продовжується, і на полігон зранку навіть не пустили техніку, яка мала б здійснити заходи, спрямовані на покращення екологічної ситуації на полігоні.

«Умов вони не висувають ніяких. Вони просто кажуть, що все - сміття сюди ні за яких обставин везти не можна. А ми намагаємося довести до них, що, заблокувавши полігон, вони зараз тільки зроблять гірше собі, в першу чергу. Бо сам по собі цей полігон не перетвориться на квітучу галявину. Треба здійснити багато заходів», - зазначив представник КМДА.

Відео дня

Він зазначив, що перед закриттям полігону треба обов’язково зробити рекультивацію цих земель. «Тому ми запропонували план заходів до жовтня 2018 року, тобто до моменту закриття полігону. План з конкретними датами, що ми робимо, як ми робимо. І більшість мешканців це влаштувало. Але є радикально налаштовані люди, на наш погляд, у них є інші мотивації. Ми будемо продовжувати комунікацію з ними. Тому що полігон №5 сьогодні для міста дуже важливий», - наголосив Пантелеєв.

Читайте такожМандри львівського сміття: на Хмельниччині звалище мотлоху впізнали за чеками з магазинів (фото)

За його словами, перемовини тривали в понеділок практично весь день, також раніше були зустрічі щодо планових річних заходів з підтримки роботи полігону.

Він нагадав, що цього року відновлено переробку фільтрату (реалізовано заходи першої черги), який з 2011 року просто накопичувався без переробки, замінено насосні станції. Також впроваджено зважування та облік машин зі сміттям, встановлено відеонагляд для контролю за безпекою роботи полігону.

«Ми чудово усвідомлюємо, що полігон треба закривати, але за дві хвилини зробити це неможливо. Тому що полігон – це споруда небезпечна, яку треба постійно супроводжувати», - підкреслив Пантелеєв.

Він додав, що столиця за останній рік зменшила вже десь на 40% кількість вивезеного на полігон №5 сміття.

Щодо переговорів, які наразі тривають, Пантелеєв поінформував, що досягнуто домовленості, що кінця цього року буде зроблено пересипку укриття 9 га полігону, які утворюють сморід. До 1 квітня 2017 року буде зроблено перекриття всієї карти полігону. Він нагадав, що серед планових заходів на наступний рік також встановлення другої черги станції з переробки фільтрату та інші заходи.

Читайте такожКабмін готує нову стратегію поводження з відходами

«Але за умови блокування полігону ці заходи виконувати неможливо. І ми зараз це людям пояснюємо. Нам треба домовлятися разом і рухатися до результативної мети – до закриття полігону з його рекультивацією», - прокоментував заступник голови КМДА.

Пантелеєв повідомив, що цими днями столиця вивозить сміття в інші місця, а також на сміттєспалювальний завод «Енергія», який запустили із 100% навантаженням.

Він висловив сподівання, що вдасться таки домовитись з жителями про розблокуванням полігону, а якщо ні, то місто буде приймати рішення щодо інших шляхів утилізації ТПВ міста.

Як повідомляв УНІАН, мова про повне закриття полігону №5 через його критичний екологічний стан ведеться з 2006 року. Кілька разів полігон тимчасово закривали, але через деякий час роботу відновлювали.

За даними на червень 2016 року, площа полігону становила 63,7 га, зокрема площа карт полігону - 35,75 га. На полігоні було захоронено 6,4 млн т відходів. Висота шару відходів становила 90 метрів.

Це найбільший в Україні полігон твердих побутових відходів, який було введено в експлуатацію 1986 року.