Фото like.sumy.ua

Про це в ефірі радіо "Голос Америки" розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час свого перебування у Вашингтоні (США), передає прес-служба міністерства.

Він зазначив, що одним із найважливіших питань у сфері охорони навколишнього середовища для України залишається безпечна утилізація та переробка різного роду відходів.

Читайте такожСміттєве питання: Дніпро розірвало угоду зі Львовом на утилізацію відходів

Відео дня

"Ніхто крім самих українців не зможе вирішити ці проблеми та захистити наші Карпати, Дніпро, Холодний Яр чи інші місця. Сьогодні ми працюємо над Новою стратегією поводження з відходами. Нещодавно Мінприроди презентувало інтерактивну карту сміттєзвалищ, а також ми запустили мобільний додаток. Кожен громадянин України може долучитися до виявлення і боротьби з цим явищем", - зауважив Семерак.

Водночас він зауважив, що не слід відкладати вирішення цієї проблем на потім.

"Президент США  Барк Обама справді гарно сказав, що океан під нас не підлаштовуватиметься. Так само природа під нас не буде підлаштовуватися. Ми повинні це розуміти. Природа не є фінансовою установою, яка видає кредит, сплату по якому можна перенести на пізніше. Природа потребує сплачувати відразу", - зазначив міністр екології.

При цьому він зауважив, що громадяни України вправі вимагати від органів місцевого самоврядування вирішення проблеми зі сміттям, оскільки це є комунальною послугою і громадяни за неї платять.

Читайте такожВ Україні нарахували близько 30 тисяч звалищ: на кожного українця припадає 240 кілограмів відходів

Він також розповів, що на початку інвентаризації сміттєзвалищ в Україні, Мінприроди з’ясувало, що органи місцевого самоврядування не володіли у повному обсязі інформацією про масштаби проблеми.

"Коли ми в Міністерстві почали з’ясовувати чи знає місцева влада величину цієї проблеми, то виявилося, що здебільшого – не знає. Зараз ми протягуємо руку допомоги органам місцевої влади і залучаємо громадян до цього процесу. До кінця року буде створена відповідна програма. Після цього будемо змінювати законодавство та створювати умови, щоб проблема накопичення сміття вирішувалася через його належну переробку, сортування та запровадження енергетичних проектів. Ми також маємо зараз і розраховуємо на подальшу міжнародну технологічну, фінансову та організаційну підтримку у вирішенні цих проблем", - резюмував міністр.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня в Україні був запущений онлайн сервіс Ecomapa. За перший тиждень роботи інтерактивної екомапи українці надіслали 200 звернень про стихійні сміттєзвалища.