Львов, свалка / facebook.com/MykolaChechotkin

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Київської міської державної адміністрації з посиланням на директора КП «Київкомунсервіс» Євгена Русіна.

За його словами, згідно з домовленостями між містами, до того часу львівський муніципалітет має врегулювати кризову ситуацію та знайти додаткові варіанти захоронення або утилізації сміття.

Русін зазначив, що частину відходів, яку перевозять до Києва зі Львова, сортуватимуть, а другу – спалюватимуть на заводі «Енергія».

Відео дня

«Ми приймаємо рівно в тому об’ємі, для якого маємо технічну можливість. Не розглядаємо варіант, щоб львівське сміття направлялось на полігон. У Львові щоденно утворюється 650 тонн відходів, які через трагедію можуть перетворити місто на звалище. Київський міський голова підтримав львів’ян і погодився перевезти частину цих відходів до Києва. Ми одна країна, одна нація, і техногенна катастрофа, в якій опинився Львів, – спільна. З позиції «моя хата – з краю» ми ніколи не побудуємо єдину державу. Мало хто пам’ятає таку ж техногенну катастрофу у 1995 році, коли Харків на місяць лишився без води. Допомагали тоді всією країною. Зараз аналогічна ситуація», – переконаний Русін.

Читайте такожЛьвівська міськрада перенесла розгляд ситуації на сміттєзвалищі на 30 червня

Він також зазначив, що Київ та Львів мають чітку домовленість – сміття столиця приймає до 1 серпня. До того часу керівництво Львова має врегулювати це питання.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі, куди вивозилися відходи зі Львова, спалахнула масштабна пожежа та стався зсув сміття. Загинули троє рятувальників. Також під зсув потрапив еколог Львівського комунального підприємства "Збиранка», пошуки тіла якого досі тривають.

Наразі Грибовицьке сміттєзвалище не функціонує. Тому львівська влада звернулася до київської з проханням приймати ТПВ на столичний сміттєспалювальний завод.

За даними мера Львова Андрія Садового, з міста близько З5% сміття вивозитиметься до Києва. «Ми досягнули домовленості з Києвом щодо тимчасового прийому ТПВ на місцевий сміттєспалювальний завод. Він недовантажений. Для розуміння масштабів - Київ щоденно продукує 3000 тонн сміття, Львів – 650 (з нього лише близько 35% буде вивозитись до Києва, решта по інших полігонах)», - заявив Садовий.