минэкологии / nabu.gov.ua

Цей законопроект передбачає повсюдне впровадження системи роздільного збору відходів, зокрема, відходів упаковки.

Про це повідомила 13 червня керівник департаменту з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати Наталя Пліха на зустрічі бізнес-асоціацій з міністром екології та природних ресурсів Остапом Семераком.

"На нашу думку, система поводження з такими відходами повинна бути прозорою і побудованою на ринкових механізмах, а не на фіскальних принципах. Вирішення цієї проблеми ми бачимо у законопроекті №4028, який ми просимо Мінекології підтримати", - сказала Пліха.

Відео дня

Суть цього законопроекту пояснила голова Робочої групи Американської торгової палати з питань поводження з відходами Ганна Таранцова.

"Бізнес підтримує законопроект, який повністю відповідає Директиві Європейського Союзу щодо поводження з відходами упаковки 2004/12/ЄС. Цим законопроектом передбачається запровадити принцип розширеної відповідальності виробника, який показав свою ефективність у більшості країн Європейського Союзу і закріплений в Угоді про Асоціацію, глава 6 "Навколишнє середовище", розділ V "Економічне та галузеве співробітництво". Саме такий підхід дозволяє запровадити роздільний збір відходів упаковки, значно скоротивши захоронення на звалищах і полігонах, і не вимагає підвищення тарифів для населення. Зазначу також, що цей документ знайшов повне розуміння бізнесу та підтримку багатьох народних депутатів", - сказала Таранцова.

Вислухавши доповідь представників Палати, міністр екології та природних ресурсів підтримав ініціативи бізнес-асоціацій, які передбачають впровадження європейських підходів до поводження з твердими побутовими відходами.

Читайте такожМісцеві органи влади повинні допомогти Госекоінспекції інвентаризувати звалища - глава Мінекології

Більш детальний розгляд цих ініціатив, на думку міністра, варто розглянути після прийняття Національної стратегії поводження з відходами.

"Що стосується питання переробки відходів упаковки та впровадження системи роздільного збору відходів, я розумію, що у представників Американської торгової палати вже є сформоване бачення і напрацьовані законопроекти. Мені здається, що було б правильно нам спочатку розробити й ухвалити Національну стратегію поводження з відходами, щоб бачити загальний план: що і як нам переробляти?.. Але, звичайно, ми повинні домагатися з року у рік зниження поховань на звалищах та полігонах", - сказав глава Мінекології.

Як повідомляв УНІАН, 16 лютого група народних депутатів запропонувала Верховній Раді шляхом прийняття законопроекту "Про упаковку та відходи упаковки" зобов'язати українських виробників та імпортерів продукції у тарі (упаковці) самостійно утилізувати і переробляти відходи упаковки, що у свою чергу буде стимулювати використання вторинної сировини у переробній промисловості.

1 червня Кабінет міністрів України доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку та інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

Наступним важливим етапом державної політики, на думку Семерака, повинна бути розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану щодо реалізації цієї стратегії, які повинні бути підготовлені до кінця цього року.

9 червня Міністерство екології та природних ресурсів спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та представниками Європейського банку реконструкції та розвитку почали роботу над розробкою Національної стратегії поводження з відходами.