Пакеты / Фото УНИАН

Чернігівська міська рада просить Верховну Раду України на законодавчому рівні заборонити продаж поліетиленових пакетів

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне звернення до звернулася до голови ВР було ухвалене сьогодні під час продовження засідання сесії міськради, що розпочалася 25 лютого.

Звернення стало реалізацією першої електронної петиції, поданої чернігівцями до міського голови Владислава Атрошенка (її підтримали 336 чернігівців при необхідних 250 голосах).

Відео дня

За інформацією юридичного відділу міськради, органи місцевого самоврядування не можуть встановлювати заборону на обіг товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також визначати відповідальність суб’єктів підприємництва за порушення таких приписів. Тож міська рада звернулася до парламенту з проханням вирішити порушену в зверненні проблему, оскільки поліетиленові пакети є екологічно небезпечними.

Читайте також"Найбільшим непотребом року" визнали пластмасову упаковку для яєць

"У багатьох країнах спостерігається запровадження законодавчого обмеження виробництва і використання поліетиленових пакетів та упаковки, застосування посилених фіскальних механізмів (зборів та податків), що у цілому сприяє поступовому заміщенню таких пакувальних матеріалів на екологічно безпечні", - вказується у тексті звернення.

Також у зверненні зазначається, що на розгляді парламенту перебуває законопроект "Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів". Чернігівська міська рада його підтримує і просить забезпечити прийняття закону, предметом регулювання якого стануть правовідносини у сфері виробництва, використання та утилізації поліетиленових пакетів.