Пластик / Фото УНИАН

Хіміки знайшли полімер, який може бути синтезований у корисні матеріали, а потім перероблений на молекулярні будівельні блоки, щоб отримати "друге життя".

Про це повідомляє Facepla.net з посиланням на матеріали Colorado State University.

Читайте такожAdidas представив кросівки з океанічного сміття (відео)

Відео дня

Хоча деякі види пластику у великій кількості кожен день переробляються і можуть бути повторно використані в якості корисних предметів, багато з них все одно закінчують свій шлях на смітниках або в океанах.

Пластмаси, які можуть розкладатися в певних умовах, такі як полімолочна кислота (PLA), пропонують більш екологічні альтернативи, але у них теж є свої недоліки. Хоча рециркуляція — це теж хороший варіант, як засіб продовження життєвого циклу матеріалу, вона не може бути розкладена у вихідний молекулярне стан без отримання інших небажаних побічних продуктів.

У пошуках пластику, який може піддатися вторинній переробці і біологічному розкладанню, дослідники Університету штату Колорадо вивчали молекули, отримані через з'єднання біомаси, яку Міністерство енергетики США оцінили, як один з 12 найбільш відповідних замінників нафтопродуктів.

Матеріал, відомий як гамма-бутиролактон, раніше в науковій літературі розцінювався, як потенційний будівельний блок для сучасних пластмас.

Професор хімії Університету штату Колорадо, Євген Чен (Eugene Chen) і старший науковий співробітник Мао Хонг (Miao Hong) почали роботу, відкриваючи шлях не тільки створення полімеру, використовуючи гамма-бутиролактон, але зробили його таким чином, щоб полімер зміг приймати різні форми, такі як лінійні і циклічні.

Читайте такожВчені б'ють на сполох: до 2050 року майже всі морські птахи харчуватимуться пластиком

Команда каже, що полі гамма-бутиролактон є хімічно еквівалентним комерційному біопластику під назвою P4HB. Але так як P4HB отримують за допомогою бактерій, що є більш дорогим і складним процесом виробництва, ніж для більшості пластмас, команда сподівається, що її більш дешева версія може отримати комерційне використання, щоб запропонувати більш практичну версію покращеного пластику.