zakarpattya.net.ua

Про це сьогодні кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Закарпатської обласної державної адміністрації.

Як йдеться у повідомленні, загальний бюджет проекту «Впровадження системи розподільного збору та утилізації сміття у Берегівському районі» становить 973 тисячі 523 євро.

Крім заводу, проект передбачає облаштування чотирьох полігонів за європейськими стандартами.

Відео дня

Як уточнили у прес-службі, завод перероблятиме 30 тисяч тон відходів на рік, сюди звозитимуть сміття із 40 населених пунктів Берегівщини.

Пробний запуск сортувальної лінії здійснили сьогодні, 17 грудня, за участі керівництва Закарпатської області та Берегівського району.

«Проблема утилізації сміття – одна з найгостріших на Закарпатті, хоча в Європі вона давно вже вирішена. Коли завод запрацює на повну силу, ми запросимо сюди голів сільських рад, які сьогодні мало під бульдозери не лягають, протестуючи проти звалищ і полігонів, щоб вони на власні очі переконалися, як треба боротися зі стихійними смітниками і отримувати прибутки від переробки відходів», - цитує прес-служба голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який взяв участь у відкритті заводу.

За даними прес-служби, Москаль також додав, що той факт, що в будівництво заводу вкладає величезні кошти ЄС, дуже показовий: Європі дешевше зібрати й переробити наше сміття тут, ніж потім виловлювати його в Дунаї після кожного паводка. «Особисто я зроблю все можливе, щоб таких заводів на Закарпатті було якомога більше», - додав голова ОДА.

Також, як прозвучало на відкритті, у майбутньому Закарпаття матимете ще три заводи з переробки сміття через залучення європейських інвестицій, співфінансування місії ПРООН, Банку реконструкції та розвитку. Над їх проектуванням наразі триває робота, додали у прес-службі Закарпатської ОДА.