REUTERS

Згідно з новим дослідженням, 90% відсотків морських птахів у тій чи іншій формі вживають в їжу пластмасу. Вчені передбачають, що до 2050 року число птахів, чиї шлунки забиті пластмасою, збільшиться до 99%.

За даними вчених з Національного екологічного центру аналізу та синтезу Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі (США), скоро у світі не залишиться ні однієї морської птиці, не скуштувала пластмасу, пише Naked Science з посиланням на портал EurekAlert.

Читайте такожВчені заявили, що мідії стануть неїстівними у найближчі 100 років

Відео дня

Щорічно до океанів потрапляє понад 4,8 млн тонн пластикових відходів. Пробки від пляшок, пластикові волокна з синтетичного одягу вимиваються в океан з міських річок і сміттєвих звалищ. У північній частині Тихого океану є гігантський вир, куди океанічні течії приносять все, що зібрали на своєму шляху. Пластик не тоне і подорожує океаном сотні років.

Птахи плутають яскраві деталі з продуктами харчування або ковтають їх випадково. Це призводить до втрати ваги, а то і до смерті пернатих. За даними дослідження, на сьогодні 90% морських птахів – альбатросів, буревісників, пінгвінів – вживали в їжу пластмасу.

З початку 1960-х років, коли пластик був знайдений в шлунках менше 5% птахів, до 2010 року кількість птахів, які скуштували пластику, зросла до 80%. За прогнозами вчених, до 2050 року їх кількість дійде до 99%. За даними дослідження, пластмаса буде мати найбільший вплив в Південному океані біля берегів Австралії, Південної Африки і Південної Америки.