REUTERS

Лише 3,3 млн тонн старих комп’ютерів та іншої електронної техніки з 9,5 млн тонн, які щороку потрапляють у сміття в країнах Євросоюзу, належним чином утилізуються.

Про це свідчать дані дослідження, здійсненого під керівництвом Інтерполу, передає Deutsche Welle.

Як зазначається у повідомленні, решту використаної техніки неправильно переробляють, розбирають на запчастини, викидають разом з побутовими відходами або ж експортують, наприклад, до таких країн Африки як Гана чи Нігерія, а також до Китаю. На експорт іде 1,5 млн тонн брухту, з яких 1,3 мільйона тонн - нелегально.

Відео дня

Читайте такожВ Україні з'явиться дешева технологія з переробки використаних батарейок

У цих регіонах, згідно з дослідженням, іноді накопичуються цілі гори високотоксичних старих комп’ютерів, холодильників, телевізорів тощо. Наслідками є проблеми довкілля, мільйонні збитки для національних економік та загроза здоров’ю людей, зауважують автори дослідження.

Причиною торгівлі брухтом електронного обладнання є цінні матеріали та компоненти, що містяться у пристроях. За словами координатора проекту Інтерполу Девіда Хіггінса, торгівля електронними відходами є "дуже прибутковою діяльністю з дуже низьким ризиком бути викритою".

Крім того, виробники та переробні підприємства завдяки нелегальній торгівлі таким брухтом заощаджують до 600 млн євро на рік.

Дослідження проводилося протягом двох років кількома організаціями, у тому числі двома установами ООН, під керівництвом Інтерполу за фінансування Євросоюзу.