Фото ТСН

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Сумської облдержадміністрації із посиланням на голову ОДА Миколу Клочка.

За його інформацією, Міністерство екології та природних ресурсів України після перевірки підприємств, які здійснюють переробку небезпечних відходів у м. Шостка, анулювало ліцензії у сфері поводження з небезпечними відходами для ТОВ «Сервісний центр регенерації масел», ТОВ «Переробка технічних відходів» та ТОВ «Безпечні технології утилізації».

«Ми працюємо над тим, щоб надалі пестициди та інші небезпечні речовини, які є в області, утилізувалися за межами Сумщини. Моя принципова позиція – ми повинні зупинити утилізацію і знешкодження небезпечних відходів на території області», – наголосив Клочко.

Відео дня

Читайте такожУ Шостці не зафіксовано збільшення захворювань через розлив на дорозі речовини – ОДА

За оперативними даними, на території Шостки та Шосткінського району зібрано 150 тонн природного сорбенту (тирса, щепа), 65 тонн рослинного шару ґрунту, забрудненого відходами, 770 тонн ґрунту із залишками хімічних речовин. Місцем тимчасового зберігання відходів буде полігон ТОВ «Переробка технічних відходів».

«Усі винні в погіршенні екологічної ситуації в Шостці мають бути суворо покарані», – заявив голова ОДА.

Як повідомляв УНІАН, у Шостці міліція розслідує забруднення навколишнього середовища від витоку невідомої хімічної речовини, що сталося 30 квітня.

До міліції надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що в одному з мікрорайонів, на відрізку дороги майже в 5 кілометрів, розсипано невідомий хімікат з різким запахом. Слідчо-оперативна група та рятувальники ДСНС встановили, що хімічна речовина висипалася з автомобіля, коли її вивозили за межі підприємства. Працівники санепідемстанції взяли проби ґрунту та повітря, а також провели заходи щодо нейтралізації шкідливого впливу даної речовини на довкілля.

З метою встановлення ступеню небезпеки цієї речовини для людей і довкілля відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 239 ККУ (забруднення або псування земель).

20 травня голова Сумської облдержадміністрації звернувся до міністра екології та природних ресурсів України Ігора Шевченка з проханням призупинити дії ліцензій двом компаніям на Сумщині із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

22 травня Сумська облрада звернулася до ГПУ, МВС та Мінекології із проханням перевірити додержання посадовими особами вимог екологічної безпеки у Шостці та районі. Крім того, облрада виділила 1,2 млн грн на ліквідацію наслідків екологічного лиха, а також створила тимчасову контрольну комісію з контролю за додержанням вимог екологічної безпеки у зв’язку із забрудненням довкілля невідомою хімічною речовиною.