REUTERS

Понад 40 мільйонів тонн відходів електронної та електротехнічної продукції в усьому світі викинули на смітник у 2014 році, говориться в дослідженні ООН, повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі.

Утилізації зазнали менше 15% цих відходів - при тому, що загальна вартість корисних матеріалів, містяться в них, оцінюється в 50 мільярдів доларів.

Читайте такожЕкономічні інтереси не мають шкодити довкіллю

Відео дня

Так зване електронне сміття містить у собі дорогоцінні та рідкоземельні метали, але їх вилучення - процес трудомісткий, в кустарних умовах загрожує отруєнням.

За прогнозами ООН, обсяги відходів електронної та електротехнічної промисловості в усьому світі протягом найближчих трьох років збільшаться на 20%.

У той же час, як уточнює Lenta.ru з посиланням на AFP, у всьому викинутому смітті містилося 300 тонн золота - це 11 відсотків від світового виробництва цього дорогоцінного металу в 2013 році. Крім цього, у відходах знайшли 2,2 мільйона тонн матеріалів, що містять свинець, а також ртуть, кадмій та хром.

Близько 60 відсотків усього e-waste - це холодильники, пральні машини та інша побутова техніка. На мобільні телефони, калькулятори, комп'ютери і принтери припадає лише 7 відсотків від загального обсягу цього сміття.

Читайте такожУ анексованому Криму виявили більше трьох сотень сміттєзвалищ

Найбільш значний «внесок» у виробництво «електронного сміття» в розрахунку на душу населення вносять країни з високим рівнем екологічної відповідальності. Наприклад, у Норвегії в 2014 році на людину припадало 28,4 кг, у Швейцарії - 26,3 кілограма, Ісландії - 26,1, Данії - 24, Великобританії 23,5. Найнижчі показники відзначені в Африці - 1,7 кілограма на душу населення (весь континент викинув 1,9 мільйона тонн сміття).

«Лідерами» стали США і Китай (32 відсотки всіх відходів). За ними слідують Японія, Німеччина та Індія. В 2013 році у всьому світі було вироблено 39,8 мільйона тонн «електровідходів».