REUTERS

Близько тисячі тонн пластику плаває на поверхні моря - в основному це фрагменти пляшок, пакетів та упаковок, передає Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на дослідження, результати якого опубліковані в журналі PLOS ONE.

Враховуючи біологічну різноманітність та економічну важливість Середземномор'я, наслідки забруднення особливо небезпечні, стверджують іспанські вчені.

Пластикові фрагменти знаходять у шлунках птахів, риб, черепах і китів.

Відео дня

Крихітні шматочки пластику були також виявлені в устрицях і мідіях на узбережжі північної Європи.

Читайте такожПластикове сміття збивається в глибині Тихого океану "континент"

"Ми розглядаємо Середземне море і зону, у якій накопичилася величезна кількість пластикового сміття", - говорить Адресу Косар з університету Кадіса в Іспанії.

"Забруднення моря пластиком усього лише півстоліття після початку широкого застосування цього матеріалу стало проблемою планетарного масштабу, що вимагає вироблення стратегії боротьби з цією проблемою", - вважає Косар.

Пластик накопичується у Середземному морі - так само як і в океанічних круговоротах течій в Індійському океані, Північній Атлантиці, північної частини Тихого океану, Південній Атлантиці і на півдні Тихого океану.

Велика кількість пластику була також виявлена і в інших морях, включаючи Бенгальську затоку, Південно-Китайське море, Баренцове море, Північний Льодовитий океан.

Коментуючи результати дослідження, доктор Девід Моррітт із Лондоского університету пояснив, що вчені особливо стурбовані крихітними шматочками пластику (менше п'яти міліметрів у довжину), відомих як мікропластик.

Згідно з іспанськими дослідниками, під цю категорію підпадає до 80% пластику у Середземному морі.

"Ці дуже маленькі пластикові частинки ковтаються представниками морської фауни і можуть виділяти хімічні речовини", - пояснює Моррітт.

"Пластик не розкладається у навколишньому середовищі - ми повинні більш ретельно підходити до його утилізації, переробляти і скоротити використання".

Середземне море становить менше 1% площі світового океану, але відіграє важливу роль з економічної та екологічної точки зору.

У ньому мешкає від чотирьох до 18% усіх морських видів; крім того, воно забезпечує прибуток від туризму та рибної ловлі для середземноморських країн.

"Враховуючи біологічну цінність і концентрацію економічної діяльності у Середземному морі, ефект від забруднення пластиком для життя тварин, риб і людей може бути особливо показовим у цій зоні", - говорить Андрес Косар.

Раніше УНІАН повідомляв, що, на думку вчених, у світовому океані плаває порядку 269 тисяч тонн пластмаси.