Ілюстрація REUTERS

Єврокомісія планує заборонити низку одноразових продуктів із пластику і штрафувати країни-члени Євросоюзу за пластикове сміття, яке не підлягає вторинній переробці.

Читайте такожУ Києві можуть заборонити поліетиленові пакети

Про це передає Deutsche Welle.

Відео дня

Комісія ЄС планує представити в Брюсселі 28 травня пакет заходів по боротьбі з пластиковим сміттям.

Згідно з проектом директиви, заборона має стосуватися одноразових виробів із пластику, альтернатива яким легко доступна і прийнятна за ціною.

Йдеться, зокрема, про одноразовий посуд, столові прилади, трубочки-соломинки для напоїв і пластикові кріплення для повітряних куль. Крім того, планується обмежити використання пластикових упаковок для їжі.

Єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер запропонував стягувати з влади країн ЄС певну суму за кожен кілограм пластикового сміття, непридатного до переробки для повторного використання.

Якщо виходити з багаторічного фінансового планування Єврокомісії, то такий збір може скласти 80 центів за один кілограм, які підуть в загальний європейський бюджет, зазначив Еттінгер. На його думку, цей захід допоможе скоротити обсяг пластикових відходів.

У січні ЄС прийняв першу загальну стратегію щодо переробкипластику. Відповідно до стратегії, вся пластикова упаковка на ринку ЄС має до 2030 року стати перероблюваною, споживання одноразових пластмас буде скорочено, а навмисне використання мікропластиків буде обмежено.

Щороку європейці генерують 25 мільйонів тонн пластикових відходів, однак лише менше 30% з них відправляється на переробку. Згідно зі стратегією, до 2030 року цей показник має зрости до 55%.