В деякі регіони Росії хижаки

В російських лісах зараз живе 50 тисяч вовків, пише ТАСС. На думку експертів, це вдвічі більше, ніж необхідно для нормальної роботи екосистеми. Кожен рік вовки знищують худобу, завдаючи шкоду приблизно на 10-12 млрд рублів (приблизно 168 – 200 мільйонів доларів).

Читайте такожУ Фінляндії скоротилося число видів ссавців, яким загрожує зникнення

Так, в одних регіонах, які страждають від хижаків, працюють програми фінансового заохочення мисливців, які добувають вовків і, тим самим, регулюють їх чисельність. Для інших російських регіонів, навпаки, властиве зростання вовчих зграй, які не стримують, оскільки коштів для цього в регіональних бюджетах немає.

Відео дня

Наприклад, російська Якутія за рік втратила від нападів хижаків понад 600 млн рублів (приблизно 10 млн доларів): в 2016 році звірі знищили в республіці понад 6,8 тис. оленів і 140 коней, через що в оленярських господарствах відзначають значне зниження поголів'я.

Як наголошується, в Якутії працюють 40 бригад вовчатників, шкури хижаків приймають за ціною 20 тис. рублів (приблизно 335 доларів) за одну дорослу особину.

На Камчатці, де також діє програма преміювання мисливців за видобуток вовків, в 2017 році вирішили збільшити її фінансування в два рази.

Але не всі регіони Росії справляються з засиллям хижаків. Особливо важко доводиться тим суб'єктам, які не можуть оплачувати працю вовчатників або платять їм невеликі премії.

Як зазначається, саме в ці території хижаки "вчепилися вовчою хваткою".