wikipedia.org / Julien Віллем

Про це повідомляє Центр новин ООН.

За даними експертів Програми ООН із захисту навколишнього середовища, ці морські травоїдні ссавці страждають в результаті браконьєрства, забруднення прибережних вод і скорочення популяції водоростей. Вони нерідко отримують смертельні травми в результаті зіткнень із судами.

Читайте такожВеликим білим акул біля берегів Південної Африки загрожує вимирання

Експерти програми нагадали про проект по збереженню дюгоней і тропічних водоростей в прибережних водах Індонезії, Мадагаскару, Малайзії, Мозамбіку, Соломонових островів, Шрі-Ланки, Тимора-Лешті та Вануату.

Морські корови, які послужили прототипами міфічних русалок, водяться біля берегів на глибині не більше 20 метрів. Вони харчуються виключно водоростями в прибережних районах Індо-західної частини Тихого океану. Дюгоні можуть поїдати до 45 кілограмів водоростей в день.

Проект з порятунку «русалок» здійснюється в рамках Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин. В рамках проекту приймаються заходи, спрямовані на порятунок дюгоней і захист середовища їх існування екосистеми тропічних водоростей.

Експерти ЮНЕП відзначають, що тропічні екосистеми водоростей також важливі, як і системи коралові рифи, тому що вони мають вирішальне значення для розвитку прибережного рибальства.

Морські корови можуть досягати трьох метрів і важити 500 кг. Якщо їм нічого не загрожує, то вони можуть жити до 70 років. Ці ссавці можуть подорожувати на сотні кілометрів протягом декількох днів.

Читайте такожБіологи вважають, що на Землі почалося шосте масове вимирання тварин

В останні роки популяція дюгоней різко скоротилася. Сьогодні їх налічується приблизно 120 тисяч. На думку експертів, якщо врахувати величезний діапазон їх проживання, це дуже маленьке число.

Проект по захисту дюгоней був запущений ще в 2015 році. Він розрахований до грудня 2018 року. На його реалізацію в цілому буде потрібно шість мільйонів доларів США.