УНІАН

Більш докладно вони описали своє дослідження в статті, опублікованій в журналі Global Change Biology, передає "Газета.Ru".

16 років спостереження за оленями на норвезькому острові Шпіцберген показало, що за цей період середня маса оленів зменшилася на 12%.

На Шпіцбергені сніг зазвичай покриває землю вісім місяців в році. У поєднанні з низькими температурами це стримує зростання трави в червні і липні. Однак, середня температура повітря, збільшилася на 1,5°C, через що пасовища стали більш родючими, і самки оленів, отримуючи більше їжі, змогли зачинати більше оленят.

Відео дня

Читайте такожУ Норвегії від удару блискавки загинули 323 олені

Але в холодну пору року потепління викликає дощі, підталий сніг замерзає, перетворюючись в товсту крижану кірку і не даючи оленям дістатися до їжі.

Тому голодуючі вагітні самки часто народжують недоношених дітей, з яких виживають ті, кому не потрібно багато їжі. Таким чином, з 1994 по 2010 рік середня вага оленів зменшилася з 55 до 48 кг.

Північні олені, втім, не самі постраждалі від глобального потепління арктичні тварини. Так, кількість білих ведмедів, за розрахунками вчених, через кілька десятків років скоротиться на третину.