Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеського загону Морської охорони Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, відповідне рішення Апеляційний суд Одеської області ухвалив 17 травня.

«Апеляційний суд виніс остаточне рішення про конфіскацію турецької рибопромислової шхуни ZOR і близько 15 кілометрів сітки як знаряддя лову, на користь держави Україна», - відзначили у прес-службі.

Читайте такожДержлісагентство ініціює створення мисливської служби за прикладом Нацполіції та рибного патруля

У загоні уточнили, що у березні морські прикордонники зафіксували, як турецькі браконьєри «замітали сліди», викидаючи за борт незаконний вилов.

«Рішенням суду першої інстанції шхуна і 15 км сітки як знаряддя лову підлягали конфіскації на користь держави, на турецьких порушників накладено штраф. Однак турецька сторона подала апеляцію», - пояснили у прес-службі, додавши, що 23 березня корабель «Поділля» Одеського загону Морської охорони відконвоював до порту Одеси ZOR, яку затримали за підозрою в незаконному промислі у виключній (морській) економічній зоні України.

Шхуну прикордонники виявили у районі зосередження камбали калкан, яка йшла на нерест з потеплінням водних мас.

«У 2015 році цю саму шхуну, але під керуванням іншого капітана, морські прикордонники вже затримували. Тоді, після розгляду апеляції турецької сторони, судно було повернуто власнику. Цього разу шхуна назавжди залишається в Україні, а капітану судна ще й доведеться виплатити компенсацію за витрачене на конвоювання паливо в розмірі 455 тис. грн», - сказали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня у Чорному морі прикордонники затримали турецьку шхуну ZOR, яка перебувала в районі зосередження камбали калкан, яка в зв'язку з потеплінням морської води йшла на нерест.

У березні 2015 року ця сама турецька рибопромислова шхуна була затримана прикордонниками у виключній (морській) економічній зоні України за незаконний промисел у тому самому районі. Браконьєри встигли встановити більше 8 тис. метрів сітки. Шхуну затримали і відконвоювали до Одеси. Власник шхуни виплатив компенсацію за витрачене паливо і штрафні санкції на загальну суму понад 300 тис. грн. 28 квітня 2015 року Приморський районний суд Одеси конфіскував турецьке судно разом з навігаційним обладнанням на користь держави. Також було прийнято рішення про знищення знарядь лову - 10 км сітки. Але турецька сторона оскаржила рішення цього райсуду про конфіскацію шхуни, яку тоді повернули колишнім власникам.