REUTERS

Це змушує вчених говорити про екологічну катастрофу і можливість колапсу всієї популяції бджіл через епідемію кліща Varroa, повідомляє РІА Новости з посиланням на дані університету штату Меріленд.

"Ми вже другий рік спостерігаємо те, що популяції бджіл продовжують скорочуватися з дуже високою швидкістю під час літа, що повинно змусити нас турбуватися про їхній стан. Скорочення чисельності бджіл під час зими – нормальний феномен, однак те, що бджолярі втрачають їх під час літа, коли бджоли повинні бути максимально здоровими, сильно турбує нас", — заявив Денніс ван Енгельсдорп з університету Меріленда.

Зазначається, що в США в останні роки розвивається небезпечна ситуація як для домашніх бджіл, так і для їхніх диких родичів. Чисельність перших скоротилася на 40% минулого року і ще на 44% — цьогоріч, а існуванню останніх загрожують африканізовані бджоли-"мігранти", які вторгаються на північ Мексики.

Відео дня

Читайте такожВ Австралії вчені відкрили чотири нові види бджіл

Головною причиною вимирання і для домашніх, й для диких бджіл є інший феномен – епідемія паразитичного кліща Varroa destructor. Ця членистонога істота небезпечна для бджіл не сама по собі, а тому що цей кліщ є переносником декількох вірусів, зараження якими призводить до деформації крил у бджіл і низки інших проблем.

За словами авторів дослідження, необхідно негайно розробити комплекс заходів, які дозволили б владі країни захистити бджіл від вимирання.

Раніше екологи заявляли, що африканізовані бджоли продовжують розширювати свій ареал проживання в Каліфорнії і рухатися на північ, що потенційно свідчить про загрозу заміщення місцевих популяцій запилювачів цими небезпечними "комахами-вбивцями" на всьому півдні США.