REUTERS

Надзвичайна ситуація охопила чотири прибережні провінції, де кількість викинутої на берег загиблої риби вимірюється вже десятками тонн, повідомляє ТАСС.

За даними представників місцевої служби лісового і водного нагляду, великі ділянки узбережжя провінції Хатінь, Куангчі, Куангбінь і Тхиатхіен-Хюе виявилися покритими рибою. За словами місцевих рибалок, гине переважно глибоководна риба, що має велику промислову цінність. Місцева преса вже називає екологічною катастрофою те, що відбувається.

Читайте такожWWF: В дикій природі В'єтнаму залишилося не більше п'яти тигрів

Відео дня

Розпочате розслідування встановило, що масовій загибелі морських мешканців передувала надзвичайна ситуація в промисловій зоні тайванської компанії Formosa, що розташована в провінції Хатінь.

Ймовірніше, на одному з підприємств промзони вийшли з ладу очисні споруди, які очищають відпрацьовану воду від шкідливих домішок перед тим, як вона скидається в море. Підтвердженням цього стали свідчення кількох місцевих рибалок, які виявили кілька днів тому, що з колектора, пов'язаного з Formosa в море потрапляє бура рідина з різким запахом. Склад цієї рідини поки не встановлено. В даний час проводяться її лабораторні тести.

Влада всіх чотирьох провінцій звернулася до місцевих жителів із закликом не вживати викинуту на берег рибу в їжу. Тим не менш, вже є дані про перший випадок харчового отруєння після використання такої риби при готуванні. Медична допомога була надана восьмирічному хлопчикові, який відчув різке нездужання після того, як він з'їв підібрану на узбережжі рибу.