колибри / wikipedia.org/Guayacancr

Про це йдеться у дослідженні в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передає Газета.ру.

Раніше вченими було доведено, що птахи втрачають здатність літати, як правило, на тих територіях, де немає хижаків. Більшість нині нелітаючих птахів мають одного давнього предка. У ході останньої роботи американські орнітологи вирішили перевірити, чи є дійсно зміни в будові тіла острівних птахів порівняно з їхніми літаючими родичами, що живуть на різних континентах.

Читайте такожУ Фінляндії скоротилося число видів ссавців, яким загрожує зникнення

Відео дня

Один з авторів дослідження розповів, що в острівних птахів поступово спостерігається атрофія м'язів, які необхідні для польоту, але при цьому подовжуються ноги. Ті ж самі процеси колись протікали в організмі птахів, остаточно втратили здатність літати.

Вчені з'ясували, що сьогодні найбільше такій тенденцій піддаються острівні колібрі, мухоловки, танагри, фруктові голуби і зимородки, родичі яких ніколи не переходили у розряд нелітаючих птахів.

Вчені підтвердили дані про те, що невелика кількість або відсутність хижих видів впливає на зміну будови тіла, при цьому вони додали, що розмір острова також має значення. Чим менша площа території та кількість хижаків, тим рідше птахи переміщаються повітрям, зазначили орнітологи.

Вчені визнають, що засмучені цим фактом, оскільки одного разу названі птахи можуть втратити здатність до польоту, тому що переміщення повітрям є для них основним способом пошуку їжі. Однак за рахунок паралельного збільшення довжини ніг і розвитку мускулатури птахи можуть пристосуватися до іншої системи живлення.